Úterý, 23. dubna 2024

Průmysl se naladil na udržitelný rozvoj

Hannoverský veletrh se opět zařadil mezi nejvýznamnější průmyslové události roku. Ze všech koutů zazníval moderní pojem "greentelligence".

Průmysl se naladil na udržitelný rozvoj

Na pět dní se stal Hannover světovou metropolí průmyslu. Mamutí stroje i precizní technologie, to vše ukázal veletrh Hannover Messe, který se v severoněmeckém městě konal 23. až 27. dubna 2012. Spojovacím článkem byl tzv. udržitelný rozvoj průmyslové automatizace či energetické techniky.

"Výrobci zjistili, že inteligentní spojení účinných postupů, ekologických materiálů a trvale udržitelných výrobků je rozhodujícím faktorem pro přežití v současné velmi silné konkurenci na mezinárodních trzích," shrnuje předseda představenstva veletržní správy Deutsche Messe AG Wolfram von Fritsch.

Veletrh srovnal dohromady osm předních odborných veletrhů na jednom místě: Industrial Automation, Energy, MobiliTec, Digital Factory, Industrial Supply, CoilTechnica, IndustrialGreenTec a Research & Technology. Oficiální partnerskou zemí byla Čína, což jenom podtrhlo zájem o německo-čínskou spolupráci. "Jsme si jisti, že toto partnerství povede k boomu čínsko-německých obchodních vztahů a posílí hospodářské a výzkumné vztahy," dodává Fritsch.

Firmy hledají úspory energií

Jedním ze "zvýrazněných" témat veletrhu byly úspory energií. V současné době i do budoucna budou firmy stále více pátrat po možných úsporách nákladů pomocí energetické automatizace s cílem podpořit svou konkurenceschopnost. Podle průzkumu německé energetické agentury DENA nyní hodlá investovat do opatření na zlepšení energetické účinnosti procesů, strojů a dalších komponent již 37 procent společností, zatímco v roce 2009 to bylo jen 31 procent. Toto úsilí žene vpřed hlavně očekávání růstu cen elektrické energie.

"Mnoho společností již poznalo, jak důležité jsou investice do energetické účinnosti. Mají přitom schopnost snížit dlouhodobě tyto náklady ve svých rukou," poznamenává šéf DENA Stephan Kohler. I na tomto poli se výrazně prosazuje nejlidnatější země planety. "Naše partnerská země se zaměřuje na chytré výrobní procesy, produkci udržitelné energie, chytré energetické sítě a elektrickou mobilitu," popisuje Fritsch.

Roste tak poptávka po systémech energetického managementu, optimalizovaných pohonech a vysoce kvalitních komponentech. Klíčovými technologiemi pro optimalizaci energií v průmyslovém sektoru se stávají elektronika a automatizace. Celofiremní řízení těchto procesů umožňuje velkým společnostem přesněji vysledovat a snížit spotřebu energií.

Podle zmíněného průzkumu již každá pátá firma v Německu zavádí vnitřní systém energetického managementu, přičemž více než polovina z nich má více než 250 zaměstnanců. Na druhé straně pouze 14 procent těchto podniků zaměstnává méně než 50 lidí a mezi malými a středními podniky má tyto systémy 26 procent z nich. "Toto vytváří ekonomický smysl pro tyto společnosti investovat zpočátku do permanentních systémů měření a monitorování jejich energetické spotřeby a nákladů," radí DENA.

Úsporné systémy Siemens

Jedním z tahounů tohoto vývoje je německý průmyslový gigant Siemens. "Moderní průmyslové společnosti chtějí propojit relevantní informace po celý proces, aby se staly produktivnějšími a efektivnějšími. Jako přední dodavatel průmyslových softwarů a výrobních technologií jsme schopni splnit tyto požadavky a vytvořit opravdu udržitelné výrobní procesy," tvrdí předseda představenstva divize pohonných technologií Ralf-Michael Franke.

Siemens demonstroval, jak jeho zákazníci mohou dosáhnout ekonomických i ekologických cílů. Hlavními pákami pro současné zvyšování produktivity a úspornosti jsou inovativní průmyslový software, hloubkové expertizy a souhrnné servisní portfolio po celý životní cyklus produktu.

V oblasti automatizace a pohonných technologií Siemens spoléhá na produkty, systémy a služby, jež vzhledem k jejich integraci založené na počítačovém softwaru mohou spolu navzájem interagovat v celém produkčním řetězci. Do závodů mohou být integrovány kompletní systémy od ovládacích prvků po motory a převodová soustrojí, čímž se podle Frankeho zvýší úspory až o 70 procent, obzvláště v energeticky náročných oborech, jako jsou chemický a papírenský průmysl či zpracování kovů.

V Hannoveru se poprvé objevil nový motor Simogear, který může být účinně zapracován v systémech využívajících plně integrovaný automatizační portál (TIA Portal). Tato nová řada dosahuje úrovně účinnosti až 96 procent. "Společnosti, které doposud nereagují na nové výzvy, zatímco jejich výroba běží, nemohou dostatečně začít využívat svůj potenciál pro dosažení úspor a zlepšení. Uplatněním našeho kompletního portfolia již od návrhu výrobku plně využijí významného potenciálu k zlepšení produktivity a energetické účinnosti," míní šéf průmyslové automatizace Siemens Thomas Schott.

Siemens proto zavádí integrované technologie, které zahrnují celý výrobní proces od konstrukce, výroby po údržbu, včetně všech souvisejících služeb. Na TIA portálu mohou společnosti konfigurovat veškeré zpracovatelské úkoly vztahující se k automatizaci a pohonným technologiím pomocí jednoduchého softwarového nástroje. Takto mohou snížit tyto výrobní náklady až o čtvrtinu.

Do nových produktů Siemens byly rovněž zapracovány průmyslové expertizy, zejména v oblasti úspor energií. Například na veletrhu byla představena verze energetického managementu V5.3 Simatic B.Data, která zřetelně znázorňuje a pomáhá snižovat energetickou spotřebu v rozličných operacích. Expertizy, vedle technologických a IT služeb, se mají nyní stát důležitějšími atributy v těchto procesech. "Naším cílem je být zodpovědným partnerem zákazníků během celého životního cyklu jejich systému. Toto nás staví do pozice doporučovat skutečná optimalizovaná opatření, která mohou například zlepšit energetickou účinnost a plné využití zdrojů. Výsledkem je, že jsme schopni jedinečně podporovat naše zákazníky specifickými strategiemi k zajištění ekonomické úspěšnosti a ekologické zodpovědnosti," dodává předseda představenstva divize zákaznických služeb Siemens Dirk Hoke.

Inovace transformátorů

Nejenom nová řešení na poli průmyslové automatizace, jako jsou inteligentní sekundární stanice nebo komplexní substanice v přenosových sítích, přivezl do Hannoveru koncern ABB. Vývojem prošly také transformátory, které hrají zásadní roli v distribuci energie. Do vínku nyní dostaly vylepšené chlazení, které má dále zvýšit jejich provozní spolehlivost. Jde o systém vzduch-vzduch založený na tzv. termosifonu. Podobné technologie se již využívají pro polovodiče v automobilovém a leteckém průmyslu.

Při porovnání s předchozími chladicími systémy tato inovace dosahuje značné výhody při stejném chladicím výkonu. Zlepšena je geometrie transferu tepla, přičemž chladič spotřebuje méně energie. Spotřeba energie je snížena také automatickým ovládáním rychlosti motorů. Kromě toho zařízení vyžaduje méně materiálu, což redukuje jeho hmotnost a rozměry. "Termosifonový" chladicí systém je vhodný pro použití, kdekoli se vyžaduje vysoký stupeň ochrany. Typickými aplikacemi jsou hornictví, petrolejářský či plynárenský průmysl.

Nová řešení pronikla i do zálohovacích systémů, jež pomáhají ukládat obnovitelnou energii získanou z větru či slunce. Inovativní baterie jsou nyní využitelné pro široké spektrum aplikací a výkonů. Nové požadavky na spolehlivost a kvalitu sítí totiž přináší rostoucí podíl kolísajících dodávek z obnovitelných zdrojů na celkové výrobě. Koncept Battery Energy Storage Systems (BESS) od ABB pracuje v rozpětí od kilowattů do megawattů, přičemž všechny komponenty jsou harmonizovány a dosahují tak maximální užitnosti.

Využití BESS se neomezuje pouze na síťové operátory a elektrárny, ale též se hodí do průmyslu. Zajišťuje lepší spolehlivost a kvalitu dodávek a jejich účinnější řízení. Navíc má spustit vlnu vývojových iniciativ v bateriových technologiích, z nichž může profitovat rozvíjející se sektor elektromobilů.

Modré řešení pro zelenou energii

Společnost TÜV SÜD zahalila své služby pro optimalizaci dodávek energií barevným sloganem "modrá řešení pro zelenou budoucnost". V oblasti obnovitelných zdrojů energie se zaměřuje především na větrníky a fotovoltaiku. "Větrná energie nabízí ohromný potenciál růstu po celém světě. Vyvíjíme cílenou expanzi našeho portfolia služeb a našich globálních kapacit k podpoře výrobců, stavitelů, vlastníků a investorů pozemských a mořských větrných farem," podotýká manažer společnosti Ernst Donislreiter.

Právě příklon k "modré" energii z mořských větrů vyústil v rozšiřování příslušných služeb. TÜV SÜD představil technická testování konstrukcí těchto větrníků a certifikaci elektráren, jakož i "klasická" měření větrů, předpoklady výnosů a vyhodnocení větrného potenciálu.

Co se týká fotovoltaiky, na stánku ukázala služby spojené s výrobou, plánováním a nákupem modulů. "Mezinárodní certifikace je jednou z našich stěžejních oblastí. Naše mezinárodní síť umožňuje klientům nabídnout nejlepší možnou podporu na všech hlavních trzích," uvádí odborník TÜV SÜD Andreas Faist. Experti certifikují moduly a komponenty v souladu s národními a mezinárodními standardy (IEC, MCS a UL) a takto umožňují výrobcům přístup na trhy včetně Japonska a již zmiňované Číny.

AUTOR: Petr Bayer

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů