Úterý, 23. dubna 2024

Skanska prodala zelenou kancelářskou budovu za 1,4 miliardy

Skanska prodala zelenou kancelářskou budovu za 1,4 miliardy

Na českém trhu se podle realitních poradců prodávala letos zatím nejlepší komerční nemovitost - kancelářská budova City Green Court na pražské Pankráci. Developer Skanska Property Czech Republic ji prodal za 53,7 milionu eur (v přepočtu asi 1,4 miliardy korun) německému realitnímu fondu Deka Immobilien.

"City Green Court splňuje všechna kritéria prémiové budovy - je to zelená budova, má bonitní nájemníky, dlouhodobé nájemní smlouvy a nachází se v žádané lokalitě," komentoval pro HN Richard Curran, ředitel pražské pobočky mezinárodní realitně-poradenské společnosti CBRE. Ta při transakci zastupovala společnost Skanska Property. "O budovu mělo zájem několik velkých realitních fondů," dodal.

Prodej City Green Court zároveň představuje druhý největší obchod s komerčními nemovitostmi letošního roku. Více zaplatil jen americký investor L88 za budovu Rádia Svobodná Evropa v Praze 3 - developer Orco za ni získal 75 milionů eur.

City Green Court koupila Skanska předloni ještě v fázi projektu za 200 milionů korun od společnosti ECM.

Budova, která bude mít jako teprve druhá v Česku ekologický certifikát LEED Platinum, má být dokončena tento měsíc, přesto je již z 95 procent pronajata. Mezi významnými nájemci figuruje nadnárodní poradenská firma PwC nebo farmaceutická skupina GlaxoSmithKline. Právě PwC podepsala nájemní smlouvu na 10 let, což novému majiteli zajistí pravidelný příjem. Deka Immobilien už přitom v Praze vlastní několik dalších kancelářských budov.

Transakce potvrzuje trend, kdy zahraniční kupci znovu ovládají český realitní trh. V krizových letech 2009 a 2010 dominovaly investicím do komerčních nemovitostí v Česku domácí společnosti, konkrétně CPI Group miliardáře Radovana Vítka. Loni se však postupně začali vracet zahraniční investoři. Podle Currana mají německé i jiné zahraniční realitní fondy zájem investovat zejména do pražských administrativních budov již několik měsíců, ale na trhu se žádné větší budovy nenabízely.


53,7 MILIONU EUR
zaplatil německý realitní fond Deka skupině firmě Skanska za budovu City Green Court v Praze. Letos jde o druhý největší realitní obchod na českém trhu.

0,8-1 MILIARDU EUR
letos podle odhadů investoři utratí za komerční nemovitosti v Česku. To by byl výrazný pokles oproti loňskému roku, kdy to bylo přes dvě miliardy eur. Po 2,9 miliardy z roku 2007 to byl druhý nejúspěšnější rok.

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů