Čtvrtek, 28. března 2024

Na znečištění ovzduší v Ostravě se významně podílí Polsko, prokázala studie

Na znečištění ovzduší v Ostravě se významně podílí Polsko, prokázala studie

Významný vliv Polska na kvalitu ovzduší v Ostravě prokázala studie, kterou pro město vypracoval spolu s dalšími partnery Zdravotní ústav. Výsledky studie rovněž potvrdily značný vliv lokálních topenišť. Zároveň ukázaly, že při extrémních smogových situacích nebyla žádná ze sledovaných lokalit zatížena pouze průmyslem.

Ze studie vyplývá, že pouze ve čtyřech případech z 22 sledovaných dní, které reprezentovaly smogové epizody, neměly zdroje znečištění na území Polska vliv na imisní situaci v Ostravě. Ve třech případech byl tento vliv označen jako malý a v dalších 15 naopak jako významný. Právě v zimním období vítr velmi často fouká z Polska směrem na Česko.

Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu Ostrava také uvedl, že ani na jedné ze sledovaných stanic nebyl v průběhu sledovaných dní prokázán pouze čistý vliv průmyslu na znečištění. "Byly to buď sídelní zóny, to znamená lokální topeniště nebo smíšené, tedy průmysl a lokální topeniště, nebo dálkový transport, protože trajektorie ukázaly směr, odkud (škodliviny) přichází a v tom směru posbírají všechno, co je po cestě," vysvětlil Bílek.

Dodal, že to však v žádném případě neznamená, že by průmyslové podniky kvalitu ovzduší neovlivňovaly. U smíšeného původu znečištění totiž zatím studie neupřesnila, jak vysoký je v něm podíl průmyslu. "Navíc ve studii nejsou popsány situace, které tady v Ostravě považujeme za takové normálnější, kdy ty koncentrace jsou jenom 50, 100 či 120 mikrogramů, to znamená ne extrémy, ale jen vysoké koncentrace," vysvětlil Bílek.

Odborníci vyhodnocovali hodinové koncentrace polétavého prachu na všech devíti měřicích stanicích v Ostravě, a to v letech 2006 až 2011. Za šest let vybrali celkem 22 dnů, ve kterých byla alespoň na jedné z ostravských stanic průměrná denní koncentrace polétavého prachu vyšší než 200 mikrogramů na metr krychlový, denní limit je přitom pouze 50 mikrogramů na metr krychlový. Všechny tyto smogové epizody se odehrály během období topné sezony, právě podzim a zima je z hlediska kvality ovzduší nejhorší. Původ škodlivin v ovzduší pak odborníci zkoumali metodou zpětné trajektorie. Pomocí této metody jsou experti schopni vystopovat, odkud škodlivina přišla do místa měření. Město za studii zaplatilo zhruba půl milionu korun.

Kvalita ovzduší je pro město i celý kraj jedním z nejpalčivějších problémů. Tamní vzduch dlouhodobě patří k nejznečištěnějšímu v České republice i v Evropě. Lékaři upozorňují na to, že znečišťující látky sice nemusí přímo vyvolat onemocnění, ale často ho zhorší, především u nemocí dýchacích cest a srdečně-cévních chorob. Město se nyní rozhodlo, že vypracuje vlastní akční plán s návrhy na řešení této problematiky. Dosud učiněné kroky ministerstva životního prostředí totiž nepovažuje za odpovídající, jeho akční plán primátor Petr Kajnar (ČSSD) dnes označil za "slabý". Chybí mu v něm například posouzení nákladů s ohledem na jejich přínosnost pro jednotlivá ekologická opatření. "Přestože jsme dali (kvůli ovzduší) žalobu na vládu České republiky, a je to už více než dva roky, tak se s žalobou nic neděje," podotkl Kajnar, který navíc chce, aby vláda s Polskem a případně i Bruselem jednala o přístupu Polska ke znečištění ovzduší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů