Čtvrtek, 28. března 2024

Více než 92 procent vod ke koupání v EU splňuje normy

Více než 92 procent vod ke koupání v EU splňuje normy

Více než 92 procent vod ke koupání na plážích, v jezerech či řekách v Evropské unii a některých dalších evropských zemích splňuje minimální unijní normy pro kvalitu vody. Uvedla to dnes Evropská komise, která představila novou výroční zprávu o kvalitě vod ke koupání za rok 2011.

Podle dokumentu u 77 procent lokalit experti zaznamenali výbornou kvalitu vody, která splňovala nejpřísnější kritéria. Přijatelná pak byla u více než 92 procent. Mezi lokalitami, které splňují normy, je i jezero Serpentine, ve kterém se budou odehrávat některé ze soutěží letní olympiády.

V ČR bylo sledováno 183 lokalit a povinné normy splnilo 87 procent z nich. Celkem 13 míst (sedm procent) muselo být loni kvůli nedostatečné kvalitě vody uzavřeno, zatímco o rok dříve se tak stalo v 16 případech. U deseti míst neměli experti dost vzorků k ohodnocení situace.

Například v Chorvatsku, které je oblíbenou prázdninovou destinací Čechů, stejně jako na Kyptu, Maltě či v Řecku nejpřísnější kritéria jakosti splnilo přes 90 procent sledovaných míst ke koupání a zbytek alespoň minimální normy.

"Celková kvalita vod ke koupání se v EU od roku 1990 výrazně zlepšila. Počet případů pobřežních vod ke koupání, které nesplňují ustanovení směrnice o vodách ke koupání, poklesl z 9,2 procenta v roce 1990 na 1,5 procenta v roce 2011," uvedla komise. Klesl i počet vnitrozemních koupališť nesplňujících normy. Zatímco v roce 1990 jich bylo 11,9 procenta, tak loni jen 2,4 procenta.

Každoroční zpráva Evropské agentury pro životní prostředí a Evropské komise zahrnuje souhrnné údaje o kvalitě vody ve více než 22 000 koupalištích u řek, jezer či pláží po Evropě v uplynulém roce. Normy o kvalitě vody sledují například výskyt rozličných druhů bakterií jako různých enterokoků či bakterií Escherichia coli.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů