Středa, 24. dubna 2024

Budou jezdit v EU nákladní soupravy?

Budou jezdit v EU nákladní soupravy?

IRU a Evropská komise chtějí zesílit spolupráci - Mezinárodní unie silniční dopravy (IRU) a EU budou spolupracovat, aby učinily silniční dopravu v Evropě přátelštější životnímu prostředí a současně dosáhly růstových cílů Unie. Je to výsledek druhé výroční konference IRU, kterou pořádala v Bruselu ve spolupráci s dánským předsednictvím EU. IRU přitom obnovila vlastní závazek snížit dobrovolně emise CO2 v oboru o 30 %.

K dosažení toho jsou nezbytné investice do nejmodernější vozidlové techniky stejně jako lepší výchova řidičů a inovativní logistické koncepce. Přitom IRU spoléhá v Evropskou komisi jako zákonodárce. Při zmínce o inovativních koncepcích informoval Siebe Riedstra, generální sekretář v nizozemském ministerstvu infrastruktury a životního prostředí, o kladných zkušenostech s dlouhými soupravami v jeho zemi. Ty dokonce přesvědčily jeho ministryni pro životní prostředí, Melanii Schulz van Haegen - méně vozidel a řidičů, nižší spotřeba nafty a nižší emise CO2.

Neprůjezdné hranice pro dlouhé nákladní soupravy - Dopravní komisař EU Siim Kallas v krátké době sdělí, zda je uvolněna přeshraniční doprava dlouhými soupravami (25 m). Oznámil to po slyšení v dopravním výboru Evropského parlamentu počátkem dubna v Bruselu. Za podpory právní služby Evropské komise hodlal Kallas toto rozhodnutí sdělit již koncem února. Evropský parlament však trval na tom, že dříve má dojít ke zmíněnému slyšení.

Právní experti došli k závěru, že směrnice EU o hmotnostech a rozměrech (95/53) připouští bilaterální dopravu. Tím by nemuselo při zákazu docházet na hranicích k odpojování a připojování. Volná cesta platí ale jen tehdy, když země odjezdu a dojezdu nasazení této techniky povolují.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů