Čtvrtek, 18. dubna 2024

Čína dá na úspory energie a obnovitelné zdroje 170 mld jüanů

Čína dá na úspory energie a obnovitelné zdroje 170 mld jüanů

Čínská centrální vláda plánuje v letošním roce utratit 170 miliard jüanů (543,4 miliardy Kč) na podporu úspor energie, obnovitelných zdrojů energie a omezení emisí. Oznámilo to na svých internetových stránkách ministerstvo financí.

Podle ministerstva chce vláda podpořit používání energeticky úsporných produktů a výrobu energie s nízkými emisemi nebo bez emisí, jako je výroba energie z větru a slunce. Čína chce také zrychlit rozvoj obnovitelných zdrojů energie a energeticky úsporných technologií, včetně elektrických a hybridních aut.

Dnešní zpráva Mezinárodní agentury pro energii IEA ukázala, že Čína vypouští nejvíce emisí oxidu uhličitého na světě. Loni emise v zemi stouply na nový rekord, zatímco v USA a Evropě klesly. Nicméně v poměru k hrubému domácímu produktu se emise v rozmezí let 2005 až 2011 snížily o 15 procent, což podle IEA naznačuje, že druhá největší ekonomika nachází možnosti, jak podpořit růst způsoby méně náročnými na emise oxidu uhličitého.

Čína má v plánu snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o 40 až 45 procent ve srovnání s rokem 2003. Obnovitelné zdroje energie se mají na celkové spotřebě energie v Číně podílet 15 procenty, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů