Čtvrtek, 28. března 2024

IEA: Emise CO2 v USA díky břidlicovému plynu prudce klesly

IEA: Emise CO2 v USA díky břidlicovému plynu prudce klesly

Bouřlivý rozvoj těžby břidlicového plynu v posledních pěti letech vedl ve Spojených státech k prudkému poklesu emisí oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu. Přebytek plynu na trhu a propad jeho cen využily americké elektrárny k masovému přechodu z uhlí na plyn, uvedla podle dnešního britského listu Financial Times Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Emise CO2 v USA klesly za posledních pět let o 450 milionů tun, což byl nejhlubší pokles mezi zeměmi, které IEA sleduje, včetně Evropské unie. USA přitom odmítly ratifikovat Kjótský protokol o snižování emisí a pokusy zavést zde podle vzoru EU povinné snižování emisí spojené s jejich obchodováním zkrachovaly.
V Číně naopak emise vzrostly jen loni o 9,3 procenta čili více než 700 milionů tun. Indie už podle IEA předstihla Rusko a stala se čtvrtým největším emitentem CO2 po Číně, USA a EU.

Vedle boomu břidlicového plynu, díky němuž se USA staly v plynu soběstačnými, přispělo k poklesu emisí i soustavné zvyšování energetické účinnosti v dopravě. "Je to příběh úspěchu, založený na kombinaci politických opatření a technologie - opatření podněcujících zvyšování účinnosti a technologie, která umožnila těžbu břidlicového plynu," řekl britskému listu šéf IEA Fatih Birol.

Podle ministerstva energetiky USA se produkce elektrické energie z uhelných elektráren za posledních 12 měsíců snížila o 19 procent, zatímco produkce plynových elektráren vzrostla o 38 procent. Elektrárny na plyn emitují na jednotku energie asi jen polovinu emisí uhelných elektráren.

Zatímco před deseti lety byla těžba plynu z hlubokých břidlic v USA okrajovou záležitostí, díky spojení technologií horizontálních vrtů a hydraulického štěpení hornin USA už v roce 2010 překonaly Rusko a staly se největším producentem plynu na světě. Nyní se plyn z břidlic podílí na celkové těžbě v USA čtvrtinou a odhaduje se, že do 20 let by to měla být polovina. V Evropě se zatím s výraznějším rozvojem těžby břidlicového plynu zatím nepočítá, protože jeho kritikům se zde daří šířit tvrzení, že tato aktivita může znečistit podzemní vody.

"Břidlicová revoluce" srazila v USA ceny plynu zhruba na sedminu úrovně v Evropě nebo v Asii a vyvolala naděje na to, že do Spojených států se díky levné energii vrátí průmyslová výroba, kterou firmy v minulých desetiletích převáděly do Číny a dalších levných zemí. Na rozdíl od vládami preferovaných obnovitelných zdrojů, které bez vysokých veřejných subvencí nejsou schopny přežít a zvyšují tím ceny energie, nové zdroje plynu daňové poplatníky nic nestojí a spotřebitelům energii zlevňují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů