Sobota, 20. dubna 2024

Rýnské vodopády a jejich vznik

Rýnské vodopády a jejich vznik

Rýnské vodopády

Stanout na březích největších evropských vodopádů a potkat v těch místech jednoho z největších světových učenců .... Je to vůbec možné? Když jsme na konci mostu, mezi jehož pilíři se divoce hrnul chladný Rýn do dvacetimetrové propasti, spatřili rozložitou postavu prof.Heinricha Wieckeho z Výmaru, nemohli jsme se zbavit pocitu, že se jedná o vidinu, vyvolanou mocným dojmem z velkolepé přírodní scenérie. Až teprve oslovení a vřelý stisk ruky nás ubezpečily o tom, že náhoda dokáže cokoliv. Vytvořit nejhodnotnější české stránky o přírodním skvostu, nazývaném Rýnské vodopády, je pak naší ušlechtilou povinností vůči této náhodě.
Ale nejdříve se podívejme na tu nádheru v pohybu.
Zde se tedy dá stát hodně dlouho a není tu ani žádná turistická tlačenice. Přední vodopádky připomínají chorvatskou Krku a Vinettoua, údery pravého hlavního slapu do hladiny vývařiště jsou přehlídkou nekonečné variability vodních kreací padajících vod.
Rýnské kačenky se prohánějí v tůňkách a peřejkách několik metrů od burácející vodní masy se stejným klidem a pohodou, jako by byly někde na Sázavě nebo na návesním rybníčku. Mít tak jejich křídla, to by tedy byly letecké okruhy.
Pohled na pravý slap z výše 3m nad vývařištěm.
Kačenkám se u vodopádů daří (oblíbený průtok 50 l/s - Wiecke)
Rýnské vodopády ve srovnání se světovou elitou

Evropa je kontinent malý, největší řeka teče v Jižní Americe, nejvyšší hora stojí v Asii, jak jsme na tom vlastně s vodopády? Co se týče výšky, našli bychom v Norsku nejvyšší vodopády na světě. Ovšem jako součet všech kaskád, nejvyšší padající vodní sloupec najdeme ve Venezuele. Mluvíme-li o velikosti vodopádů, mluvíme logicky o mechanické mocnosti vodního toku, vyjádřené součinem průtoku a výšky. Podle takového měřítka jsou Rýnské vodopády jednoznačně největší vodopády v Evropě a nelze k nim na starém dobrém kontinentu nalézt nijakou konkurenci. Podívejme se však na konkurenci ostatních světadílů.

Dále o geologiii oblasti na:http://sites.google.com/site/pikasek/rynske-vodopady

ZDROJ:http://sites.google.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů