Sobota, 20. dubna 2024

Pačesův alibismus

Pačesův alibismus

Po komisi, která měla narýsovat energetickou budoucnost Česka, nejspíš zbude další objemná a zbytečná složka. Experti sdružení kolem akademika Pačese odpovídají na hodně otázek, ale k té nejdůležitější - zda prolomit uhelné limity v severních Čechách, nebo ne, se staví bokem. Přitom právě otázka limitů je klíčová pro další směřování naší energetiky.

Správně položená otázka nezní, zda budeme uhlí za limity potřebovat, ale jestli je to zdroj, který chceme. Ke všem typům výroby energií existují alternativy. Jádro versus uhlí, uhlí versus plyn, jádro a uhlí versus obnovitelné zdroje. A do toho teď břidličný plyn. Pačesova komise by nám měla s vědomím všech technologických, ekonomických, ekologických a geopolitických rizik říci, na které typy energetických zdrojů máme vsadit a v jakém poměru. Pokud to neudělá, jen zbytečně popisuje papír.

Pačes a spol. nám sice říkají, že Česko má stavět nové jaderné elektrárny a zvednout podíl jádra ze třiceti na padesát procent. A že nemáme dál podporovat drahé obnovitelné zdroje. Nic proti, ale jak to může někdo říci bez vyřešení otázky miliard tun uhlí za limity? I čtyřletému dítěti je zřejmé, že nejdřív musíme vědět, co máme k dispozici, a pak to teprve můžeme dělit. Pačesova komise klidně dělí hromádku, aniž ví, kolik a čeho v ní je, což ji degraduje buď do nejnižšího oddělení mateřské školy, nebo do oblasti prognostické psychedelie.

Výsledkem takového prognózování bývá karambol. Nakonec můžeme mít nové jaderné elektrárny a současně i nové doly, jejichž uhlí bude nutné někde spálit. Například v nových tepelných elektrárnách, jejichž přebytečnou produkci budeme vyvážet do Německa. Což by byl ten nejhorší možný výsledek. Pokud jde o limity, nepotřebujeme alibismus, ale jasné slovo. Ne snad jednou provždy. Ale rozhodně nadlouho.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů