Úterý, 23. dubna 2024

Nový Jičín a Bruntál nabízejí likvidaci vraků aut zdarma

Nový Jičín a Bruntál nabízejí likvidaci vraků aut zdarma

Některá města v Moravskoslezském kraji pořádají zdarma hromadný sběr starých aut. Chtějí tak zamezit hromadění vyřazených vozidel v ulicích. Sběr organizují například v Novém Jičíně a Bruntále. Další města vozy, ke kterým se nikdo nehlásí, nechají sama odtáhnout a zlikvidovat a peníze pak po majitelích vymáhají, zjistila ČTK.

Nový Jičín nabízí ekologickou likvidaci vraků aut osmým rokem. Odevzdat lze i malá nákladní auta do hmotnosti 3,5 tuny. "Podmínkou bezplatného odevzdání autovraku je předání kompletního vozidla. V případě nekompletního vozidla se na ceně likvidace vraku musí majitel dohodnout s odběratelem," vysvětlila Marta Kiššová z odboru životního prostředí.

Během sobotní akce majitelé v Novém Jičíně odevzdali šest vraků. Ještě před několika lety to bývalo i 30 vozidel. "Ten pokles je obrovský. Problém je, že souhlas k ekologické likvidaci dostávají od krajů i šrotařské firmy, které toho zneužívají. Vozidla začaly vykupovat, pak je jenom naloží a odvezou. My, kteří auta skutečně ekologicky likvidujeme, si je nemůžeme dovolit vykupovat, to je ekonomicky neúnosné. Už teď je to pro nás téměř na hranici udržitelnosti," řekl majitel Autovrakoviště Ženklava Milan Petr. Ten je zároveň předsedou Sdružení zpracovatelů autovraků.

V celé České republice má podle něj souhlas pro ekologickou likvidaci aut přes 600 firem, což je mnohem více než například v podstatně větším Německu. "Teď řešíme s ministerstvem, jak ty podmínky zpřísnit. Už je to neudržitelné. Chystá se nový zákon o autovracích," řekl Petr. Změny legislativy se ale podle něj nedají čekat dříve než za dva roky.

Mluvčí Bruntálu Jiří Ondrášek řekl, že vraky aut se ve městě svážejí k likvidaci už šest let. "Město se jich zbaví, pro vlastníky je to zase jednoduchý způsob, jak můžou vraky zlikvidovat," řekl ČTK. V některých letech odevzdali obyvatelé Bruntálu i několik desítek vraků.

Vraky mohou zdarma odevzdávat také obyvatelé ostravského obvodu Poruba. Radnice organizuje svozy dvakrát ročně ve spolupráci s bohumínskou společností ŽDB Group. "Mezi lidmi se to setkalo s velkým ohlasem, proto v tom pokračujeme," řekla porubská mluvčí Jana Končítková. Majitelé při odevzdání vozu musí mít občanský průkaz a velký technický průkaz nebo plnou moc se souhlasem majitele s likvidací auta.

Karviná vraky odtahuje. "Vloni jsme jich nuceně odtáhli sedm. Máme smluvní firmu, která má i vrakoviště, kam lze vraky odvézt a ekologicky zlikvidovat nebo uskladnit. Letos jich máme zaevidovaných na území města už deset a zatím jsme většinou ve stadiu hledání majitelů," uvedla karvinská mluvčí Šárka Swiderová. Město majitelům vozidel posílá dvě výzvy, když nereagují, nechá auta odtáhnout. Odtah stojí 300 korun plus 20 korun za každý kilometr, samotná likvidace pak 600 korun. Peníze město po majitelích vozů vymáhá. "Majitele se nám docela daří dohledávat i tehdy, když auto nemá registrační značku," doplnila Swiderová.

"Ve Frýdku-Místku jsme začali řešit problém s autovraky v roce 2007, kdy jsme zavedli takzvané blokové čištění ulic," uvedla mluvčí Frýdku-Místku Jana Matějíková. Pokud vůz má registrační značku, radnice po odtažení informuje jeho majitele, jinak je informace vyvěšena na úřední desce. Když se ani pak majitel nepřihlásí, radnice nechá vůz zlikvidovat.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů