Čtvrtek, 28. března 2024

Obnovení těžby na Tlustci je blíž, kraj udělil firmě výjimku

Obnovení těžby na Tlustci je blíž, kraj udělil firmě výjimku

Obnovení těžby čediče na kopci Tlustec na Českolipsku je zase o krok blíž. Už loni na podzim získala firma Kamenolom Brniště souhlas ministerstva životního prostředí, teď jí krajský odbor životního prostředí udělil výjimku z ochrany zvlášť chráněných živočichů a rostlin, které by těžbou mohly být dotčeny. Lidé ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec chtějí rozhodnutí úřadu napadnou, obávají se ale, že obnovení těžby nedokážou zabránit. Osmnáctiletý boj proti ní přesto odmítají vzdát. ČTK to dnes za sdružení řekl Tomáš Řízek.

"Vydání výjimky podmínil úřad řadou podmínek," upozornil mluvčí krajského úřadu Jiří Langer. Mimo jiné musí firma v prostoru těžby zajistit odborný biologický dozor. Ten zajistí průzkumy před dalším odlesněním a skrývkami a bude monitorovat vlily těžby na zvláště chráněné druhy fauny a flory. Mimo jiné bude sledovat vliv těžby na zimující netopýry. Podle sdružení na záchranu Tlustce jsou ale v rozhodnutí závažná pochybení. "Podle našich advokátů se úřad dostatečně nevypořádal s podmínkami uložení výjimky, a připravujeme proto odvolání," sdělil Řízek.

Na Tlustci se čedič těžil od roku 1988, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo ministerstvo životního prostředí. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila.

Plány na obnovení těžby představil loni v červnu na veřejném projednávání vlastník lomu - společnost Chlup, která je majetkově spjatá s firmou Kamenolom Brniště. Podle spolumajitele Jiřího Čecha počítá záměr s roční těžbou až 840.000 tun kamene. "Těžit by se mělo 20, nejvýše 22 let a dalších pět let počítáme na rekultivaci lomu," řekl tehdy ČTK Čech. K dopravě kamene chce z 90 procent využít železnici a jen desetina má jít po silnici, tedy nejvýše jedno či dvě nákladní auta za hodinu.

Čedičový lom na Tlustci je jedním z mála v Libereckém kraji, kde je tak kvalitní stavební kamenivo. Používá se především při výstavbě komunikací. V Libereckém kraji se nyní těží kámen na deseti místech a ročně se v nich vytěží celkem 2,5 milionu tun kamene. Jen dvě ložiska však vydrží déle než 20 let. Proto i rozvojové dokumenty kraje s obnovením těžby čediče na Tlustci počítají. Na druhou stranu ale patří kopec k dominantám krajiny, jež je turisty velmi oblíbená i proto, že je spjata se svatou Zdislavou.

Lidi z okolí záměr obnovit těžbu rozdělil. Zatímco v Jablonném v Podještědí jsou zastupitelé kategoricky proti, v Brništi v bezprostřední blízkosti lomu tak tvrdí nejsou. "Dokážu si představit obnovení těžby za určitých podmínek," řekl dnes ČTK starosta Ivan Pastorek. Obec je ochotna s těžbou souhlasit, pokud firma vybuduje obchvat, aby nákladní auta nejezdila obcí. "Krajské komunikace tady navíc nejsou v dobrém stavu," řekl Pastorek. Od obnovení těžby si slibuje i pracovní příležitosti.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů