Čtvrtek, 28. března 2024

Aktivisté Greenpeace vylezli na těžní věže dolu Frenštát

Aktivisté Greenpeace vylezli na těžní věže dolu Frenštát

Dvanáct aktivistů Greenpeace vylezlo dnes ráno na těžní věže dolu ve Frenštátu pod Radhoštěm v Beskydech. Cílem akce je upozornit na nezodpovědné chování České republiky k problematice globálního oteplování a těžby fosilních paliv, řekl ČTK zástupce organizace Michal Komárek. Aktivisté jsou připraveni přečkat na věžích i noc na úterý. Společnost OKD tvrdí, že o budoucnosti frenštátského ložiska vedla s veřejností několik diskusí. Policie aktivisty vyzvala, aby z věží slezli. To odmítli.

Zhruba v 07:00 vylezlo na každou ze dvou věží šest aktivistů. Kolem půl deváté rozvinuli obří transparenty s nápisy "Nechceme být uhelný skanzen" a "Zachraňme Arktidu, neničme Beskydy!". Podle Komárka na věžích chtějí zůstat až do úterního odpoledne, kdy organizace vydá další prohlášení a aktivisté by pak měli dobrovolně věže opustit. "V akci máme dvanáct dobrovolníků ze tří zemí, mezi nimi jsou i čtyři dívky," řekl Komárek. Akce se podle něj koná v rámci celosvětové Arctic Tour a navíc má upozornit na riziko těžby uhlí v Beskydech.

"My jsme ve Frenštátě před několika měsíci zahájili odpovědnou diskusi o budoucnosti místního ložiska černého uhlí se všemi, kteří chtějí o tomto tématu diskutovat. Ale nemáme v úmyslu diskutovat s lidmi, kteří nemají v pondělí dopoledne na práci nic jiného, než stříhat díry v plotě a lézt po cizím majetku. V našich očích to snižuje jejich důvěryhodnost," sdělil ČTK mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Na jedné z věží je i vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský. Ten ČTK řekl, že obě skupiny jsou připravené na vrcholku těžních věží přečkat i chladnější noc. "Máme dostatek jídla i spací pytle," řekl s tím, že již zprovoznili komunikační centrum, které funguje díky elektřině z obnovitelných zdrojů. "Baterii dobíjíme sluneční energií. Máme wi-fi a právě zasíláme dolů první fotografie," řekl jeden z aktivistů. Do věží se podle něj dostali nenásilnou formou, i když potkali několik pracovníků, a na plošiny vylezli útrobami věží pomocí žebříků, na kterých se jistili lany.

Rovenský řekl, že si nedovede představit, jak by policie proti aktivistům zasáhla. "Oba poklopy, kterými jsme na plošiny vylezli, jsme zamkli našimi zámky," vysvětlil.

Mluvčí novojičínské policie Petr Gřes ČTK řekl, že na místě kromě policie zasahuje Báňská záchranná služba, zdravotníci i hasiči s plošinou. Dorazil i vyjednávač. Policie aktivisty vyzvala, aby z věží slezli. Vyjádřit se měli do 11:30. To ale odmítli a chtějí na vrcholcích setrvat do úterního odpoledne. "Dostali jsme stanovisko, že místo neopustí. Řešíme další postup. Konkrétní zákrok nyní nechystáme," řekl Gřes před polednem. Na místě je ale pořádková jednotka, která má prostor hlídat.

Účastníci akce se vniknutím na pozemek dopustili přestupku a hrozí jim pokuta až 15.000 korun. Policie podle Gřese nepřikročí k násilnému zásahu, pokud aktivisté na věžích nebudou ohrožovat sebe či majetek těžební společnosti. Naznačil, že policie bude ochotna dobrovolníky Greenpeace na místě nechat až do doby, než se sami rozhodnou věže opustit.

"Od aktivistů z věží máme informace, že nehodlají slézt dolů dříve než zítra odpoledne. Policie to komentovala slovy, že bude muset přistoupit k nějakému zákroku. Co to bude netušíme," uvedl Komárek.

David Moravec

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů