Čtvrtek, 28. března 2024

Nekuřácká část restaurace lidi před kouřem neochrání

Nekuřácká část restaurace lidi před kouřem neochrání

Pokud nejsou hospody či bary striktně nekuřácké, má rozdělování na kuřácké a nekuřácké části jen malý nebo vůbec žádný účinek. Ve stovce měření v šesti desítkách restaurací různé úrovně v Praze a Kolíně to zjistil student ekologie Tomáš Tesař z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

"Ten trik, kdy hospodští oddělí kuřácké a nekuřácké prostory přepážkou nebo jsou to dvě propojené místnosti bez dveří, má skutečně jen malý efekt. Nekuřáci stejně dýchají více než 50 procent tabákového kouře z vedlejších prostor," říká sedmadvacetiletý Tesař, který obcházel restaurace s ukrytým měřicím přístrojem. Výzkum pojal jako svou diplomovou práci, kterou včera úspěšně obhájil.

Jde vůbec o první výzkum tohoto druhu v Česku. "Hodně hospodských jen umístí do rohu podniku stůl nebo koutek pro nekuřáky. To už ale nefunguje vůbec. Měření dokázalo, že je to skoro stejné, jako kdyby hosté seděli mezi kuřáky," dodává vedoucí práce Martin Braniš z Ústavu pro životní prostředí Univerzity Karlovy.

Do určité míry před zplodinami chrání dvě stavebně oddělené místnosti, mezi nimiž se zavírají dveře. "Tohle opatření je však účinné také jen částečně. Podle měření v nekuřáckých prostorách dýchají hosté 40 procent zplodin, které jsou v kuřáckých částech. Dostanou se tam, když obsluha nebo hosté otevírají dveře," vysvětluje Tesař. Zato ve zcela nekuřáckých restauracích je téměř stejný vzduch jako venku.

Tesař se rozhodl s měřením začít poté, co předloni v červenci začal platit zákon, podle kterého se musí všechny bary, kavárny, restaurace a hospody rozhodnout, zda jsou kuřácké, smíšené nebo nekuřácké. A příslušné označení vyvěsit. "Zákon sice říká, že pokud je podnik označený jako smíšený, musí mít kuřácké a nekuřácké prostory stavebně oddělené. Jenže neurčuje jak, a to je chyba," myslí si Tesař.

Prosadit úplný zákaz kouření v restauracích chce nyní ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Nyní chystá novelu tabákového zákona, která se zákazem počítá.

A nahrávají mu k tomu i aktuální průzkumy veřejného mínění. Společnost Ipsos Tambor tento měsíc zveřejnila výzkum, podle něhož chce zákaz kouření v restauracích 78 procent Čechů. To je oproti roku 2007 více než dvojnásobek. A z kuřáků, kterých je v Česku téměř čtvrtina, je pro zákaz 40 procent.

Majitelé barů a restaurací namítají, že zákaz kouření jim ubere zákazníky. Zkušenosti ze zahraničí jsou však opačné. Například v Irsku po uzákonění zákazu kouření přibylo hospodám a barům 11 procent zákazníků. A v Itálii 9,6 procenta lidí v průzkumu uvedlo, že po zavedení protikuřáckého zákona navštěvují restaurace a kavárny více než dříve. "A stejné to bude i v Česku. Čech nikdy neopustí hospodu. Nechodí tam kvůli kouření, ale kvůli pití a poklábosení s přáteli. A navíc, hosté nebudou mít na výběr a prostě budou chodit kouřit ven, tak jako v jiných zemích," myslí si Braniš.


Zákaz kouření v restauracích

(názory občanů v procentech)

Jste pro zákaz kouření v restauracích?

NE 22
ANO 78

MEZITITULEK: Omezují kuřáci svobodu nekuřáků?

NE 39
ANO 61

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů