Pátek, 19. dubna 2024

Z torza památné Semtínské lípy zbyl po požáru jen pařez

Z torza památné Semtínské lípy zbyl po požáru jen pařez

Z mohutného torza památné Semtínské lípy u Libošovic na Jičínsku zbyl po sobotním požáru jen pařez. Hasiči zbytky stromu, který uvnitř stále hrozil vznícením, po dohodě s ochránci přírody rozřezali. ČTK to dnes řekl starosta Libošovic Vít Svoboda. Příčiny požáru vyšetřuje policie. Podle starosty není vyloučeno to, že torzo někdo polil hořlavinou a zapálil.

Když hasiči v sobotu ráno k požáru přijeli, byly vedle torza stromu v plamenech stříška nad kmenem stromu i dřevěný plot kolem památky. Ač hasiči strom uhasili a prolili asi 20.000 litry vody, později z ohořelého torza stromu opět začal vycházet kouř. Oheň ožehl i mladou lipku, která vyrůstala z kořenů starého stromu. "Snad tam lipka zůstane a poroste dál," řekl starosta.

Semtínská lípa stála na návrší u silnice ze Sobotky na hrad Kost. Původně měl zhruba 300 let starý strom výšku přes 30 metrů a obvod kmene kolem osmi metrů. Od 70. let 20. století začal chřadnout. Postupně se z koruny lípy vylamovaly větve. V květnu 2000 vichr lípu vyvrátil, její torzo na místě zůstalo. Ke stromu prý v minulosti rád docházel spisovatel Fráňa Šrámek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů