Pátek, 19. dubna 2024

MOBIL JAKO NOVÉ SPORTOVNÍ NÁČINÍ

ZA DOPROVODU DAVIDA KOLLERA VRCHOLÍ MISTROVSTVÍ ČR V HODU MOBILEM

MOBIL JAKO NOVÉ SPORTOVNÍ NÁČINÍ

V Praze ve Žlutých lázních se bude 5. června konat Mistrovství ČR v hodu mobilem s názvem Zahoď mobil, z nějž vzejde historicky první šampion v této netradiční disciplíně. Horkým kandidátem je Lucián Berger, který na celé čáře vyhrál loňská krajská kola akce Zahoď mobil délkou hodu 92,3 m. Ale zúčastnit se může každý, a to nejen hodu do dálky, ale i dalších doprovodných disciplín, protože nejnovější a nejmodernější telefony a tablety jsou připraveny nejen pro vítěze. Vše vypukne ve Žlutých lázních už v 9 hodin ráno, zábava potrvá až do pozdního večera.

Největším lákadlem akce je vidina zisku titulu mistra republiky a koncert Davida Kollera. Ten vystoupí s kapelou od 20.00 a zahraje nové písničky i známé hity skupiny Lucie. Soutěživci si na akci mohou vyzkoušet nejen hod mobilem do dálky, na cíl, nebo slalom na koloběžkách. Pro děti bude připraven skákací hrad, hvězdářský dalekohled nebo IQ park, pro siláky výzva v podobě 52kilové ELEKTROčinky. Dosavadní rekord je 92 zdvihů na bench! Jako vstupenka na celou akci poslouží jakýkoliv váš vyřazený elektrospotřebič. Celým dnem bude provádět Vojta Bernatský a Petr Svěcený.

Že hod mobilem není úplně jednoduchá disciplína, potvrzuje i jeden z moderátorů Vojta Bernatský: "Stojí za to hod mobilem vyzkoušet, každý z nás s ním občas chce praštit. Ale není to jen tak, je potřeba zvolit správnou techniku a švih, u toho nepřešlápnout a trefit se do výseče." Pro vítěze budou připraveny nejmodernější smartphony a tablety značky Samsung.

Všichni se tak mohou pokusit překonat současný český rekord. Ten v mužské kategorii předvedl Brňák Lucián Berger v Jihlavě a má hodnotu 92,3 metrů. Pro ženy bude výzvou 48,1 metrů Kateřiny Reehové z Hradce Králové.

"Finále Zahoď mobil navazuje na turné z loňského roku, kdy jsme během jara a podzimu navštívili všechna krajská města ČR, kromě Prahy. V jednotlivých městech se nejlepší muži a ženy kvalifikovali právě do celostátního finále v Praze. Ale cílem této akce je primárně upozornit na to, že po celé České republice jsou červené kontejnery, do kterých právě je možné zahodit vysloužené mobily a další drobné elektro," říká Jitka Šimková z neziskové společnosti ASEKOL, která akci organizuje.

Pozitivní dopad třídění elektra dokazuje tzv. environmentální vyúčtování, které společnost ASEKOL provedla na základě svých čísel sběru televizí, monitorů a drobného elektra. Analýza porovnává náklady na získávání surovin těžbou a dalšími postupy, s náklady na jejich získávání pomocí recyklace. "Například recyklací pouhých 100 mobilů se ušetří tolik elektřiny, kolik moderní úsporná lednice spotřebuje za více než 4 roky, nebo množství ropy dostačující na ujetí 420 km osobním autem," říká Jitka Šimková. Češi díky recyklaci televizí, monitorů a drobných spotřebičů za loňský rok ušetřili přírodě téměř 900 milionů litrů vody, 8,67 milionů litrů ropy nebo 200 tisíc MWh elektrické energie, což je průměrná spotřeba Prahy za 15 dní.

"Pro naši společnost je zodpovědné třídění elektroodpadu a podpora ochrany životního prostředí naší planety zásadní prioritou, proto jsme rádi, že můžeme tuto osvětovou akci podpořit. Lidé by měli vědět, že třídit elektro je jednoduché, bezplatné a má přímý pozitivní dopad na životní prostředí," říká pan Jinhwan Kim, prezident společnosti SAMSUNG, která je od počátku projektu partnerem akce.

"Uvědomujeme si jak je třídění odpadu a recyklace obecně pro naši budoucnost důležitá. Kromě toho, že jsme letos umístili do areálu několik košů na plast, rozhodli jsme se, podpořit také unikátní projekt Zahoď mobil. Připadá nám, že právě toto je skvělá forma, jak zaujmout především mladou generaci a vysvětlit jí a ukázat důvody proč je potřeba s odpadem zacházet šetrně," vysvětluje Hana Tietze, mluvčí Žlutých lázní.

Aktuální nejlepší výsledky v ČR
Lucián Berger (Jihlava, Kraj Vysočina) - 92,3 m
Kateřina Reehová (Hradec Králové, Královéhradecký kraj) - 48,1 m

Světoví rekordmani
Chris Hughff - 95,83 m
Jana Singleton - 53,52 m

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů