Sobota, 20. dubna 2024

AFP: V Japonsku si lidé měří radioaktivitu svého nákupu

AFP: V Japonsku si lidé měří radioaktivitu svého nákupu

Před 11. březnem 2011 byl život japonských domácností prostý. Podle starého zvyku nakupovaly produkty, které skýtá japonská země, a vyhýbaly se potravinám dováženým z Číny, aby si byly naprosto jisty, že se neotráví. Píše o tom agentura AFP.

Avšak havárie na jaderné elektrárně Fukušima převrátila naruby všechny zvyky v této zemi, kde si lidé žárlivě střeží kvalitu rýže, ryb či zeleniny a jsou posedlí potravinovou bezpečností.
Při úniku jaderného paliva ze tří jaderných reaktorů Fukušimy, které byly poničeny cunami, se rozptýlily částečky cesia a dalších radioaktivních prvků do ovzduší a do okolních vod. Tato radioaktivita se usadila v rostlinných kulturách. Také ji absorbovala zvířata a ryby. Když je sežere predátor nebo zemřou z jiného důvodu, radioaktivita zůstává.

Kontaminace přechází na celý potravinový řetězec. Proto jsou produkty pocházející ze severovýchodu souostroví, kde leží elektrárna, zakázány. Ostatní jsou dvakrát zkoumány.
Přes kontroly a záruky výrobců a úřadů se mnoho Japonců obává radioaktivní kontaminace, u níž nikdo nezná přesný rozsah. Je totiž nemožné kontrolovat všechny potraviny, které přicházejí na trh.
Někteří tedy neváhají a zaplatí tisíce jenů, aby si mohli po nákupu v supermarketu změřit radioaktivitu svého košíku. Tuto službu nabízejí některé obecní úřady. Soukromé firmy jako je Bekumiru zase přicházejí na trh s přístroji měřícími radioaktivitu.

Ve městě Kašiwa nedaleko Tokia asi 200 kilometrů od jaderné elektrárny, kde však byla na některých místech naměřena zvýšená radioaktivita, jsou kanceláře této firmy stále plné a telefony nepřetržitě vyzvánějí. "Lidé, kteří zde bydlí, jsou zvláště znepokojeni," potvrzuje její ředitel Motohiro Takamacu.
Zaměstnanci firmy prošli intenzivním měsíčním školením s experty. "Zákazníci přicházejí se zeleninou, rýží, vodou či jinými potravinami a nápoji. Sami si měří radioaktivitu, a to je uklidňuje," zdůrazňuje Takamacu.

Stačí umístit vzorek do boxu, který se pak umístí do přístroje se snímačem. Pak se zmáčkne tlačítko "start" na přístroji podobném pokladně. Za dvacet minut je výsledek hotov. Na seznamu u přístroje si zákazník může zkontrolovat, jaké jsou předepsané limity pro zeleninu a další běžné potraviny.

"Mnozí přicházejí s rýží, ale také s vodou čerpanou ze země," upřesňuje Takamacu. Přístroje byly zvoleny tak, aby jejich použití bylo jednoduché. "Použít je dokáže dokonce i děcko," zdůrazňuje Takamacu.
"Pěstuji zeleninu na dvoře mateřské školky, a protože ji budou jíst děti, chodím sem pravidelně, abych uklidnila rodiče. Jsou právem znepokojeni," říká Rjótaka Iwasakiová. "Kdyby nebyla tato možnost, museli bychom testy svěřovat specializované firmě a to by jistě stálo hodně peněz," dodává.

"Přišla jsem si sem změřit radioaktivitu rýže, kterou si pěstuji. Byla sice po příslušných testech doporučena k prodeji, ale radši si to ještě ověřuji, abych si mohla být jistá," uvádí Micue Suzukiová.
Firma Bekumiru rovněž nabízí pronájem dozimetrů, které si lidé mohou vypůjčit, aby změřili radioaktivitu ve své zahradě.

Velký japonský distributor Aeon provádí vlastní testy na potravinách, které prodává. "Pouze produkty s tak slabou radioaktivitou, že je téměř nezjistitelná, mohou soutěžit se zahraničními výrobky," uvádí zástupce ředitele Jasuhiro Čikazawa.

Pokud jde o japonské výrobky, které měli v oblibě spotřebitelé v sousedních zemích pro jejich kvalitu a vysokou úroveň bezpečnosti, klesl jejich export v roce 2011 ve srovnání s předešlým rokem o 7,4 procenta. Půltuctu zemí, mezi nimi Čína, ještě letos v březnu zakazovalo dovoz zeleniny pocházející ze severu a východu Japonska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů