Čtvrtek, 28. března 2024

LIDÉ V ČESKU PÁTRALI PO ČERVENÝCH KONTEJNERECH

LIDÉ V ČESKU PÁTRALI PO ČERVENÝCH KONTEJNERECH

Během celého dubna a května putovala Českou republikou osvětová akce Najdi si svůj červený kontejner, jejímž cílem bylo zábavnou formou informovat o červených kontejnerech na drobný elektroodpad. Návštěvníci akce se dozvěděli, kde jsou v jejich městě kontejnery umístěny, co do nich mohou vyhodit, a co naopak ne. Program byl připraven i pro školy a nejmenší.

Akci Najdi si svůj červený kontejner uspořádala nezisková organizace ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem elektroodpadu a je také provozovatelem červených kontejnerů. "Akce splnila naše očekávání, byl o ni ze strany veřejnosti velký zájem," říká Jitka Šimková, manažerka projektu. "Chtěli jsme rozšířit povědomí o možnostech a nutnosti třídění elektra. Teď není pochyb o tom, že Češi budou lámat rekordy v jeho sběru," dodává Šimková.

O akci projevily velký zájem hlavně školy, od mateřských až po střední. V některých městech nebylo mezi dětmi ani k hnutí, celkem na třicet dva kol akce dorazilo více než 300 tříd z cca šedesáti škol. "Měli jsme pro každou třídu připravený čtyřicetiminutový program plný hraní a recyklování. Děti byly bezprostřední, otevřené, velmi se bavily," říká Jitka Šimková, manažerka projektu ze společnosti ASEKOL. "Stejně jako paní učitelky, které se nás hned ptaly, kdy přijedeme znovu," doplňuje Šimková.

Akce však zaujala širokou veřejnost. Lidé byli především informováni o typech spotřebičů, které do červených kontejnerů patří, a které ne. Při správném třídění starého elektra lze jeho následnou recyklací znovu použít až 80 % materiálů. Třídění má navíc nezpochybnitelný vliv na životní prostředí, protože elektro obsahuje mnoho škodlivých látek, jako je např. rtuť a olovo. Tříděním se zamezí jejich úniku do přírody. To ale všichni věděli, protože spousta lidí využila možnost přinést elektro přímo na akci a účastnit se soutěže o největší počet kusů spotřebičů. Suverénně vyhrála paní Stefani Des, která na akci v Příbrami donesla neuvěřitelných 1 043 kusů vysloužilých spotřebičů a vyhrává nový mobilní telefon značky Samsung.

Poslední akce z jarní části se koná 8. 6. v Pelhřimově. Další příležitost soutěžit, pobavit se a naučit se něco o recyklaci elektroodpadu budou lidé mít zase na podzim, kdy akce Najdi si svůj kontejner bude pokračovat ve svém putování, tentokrát hlavně na Moravě.

Více informací o akci na www.cervenekontejnery.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů