Pátek, 19. dubna 2024

Dvanáct sympaťáků je ve finále ankety Strom roku 2012

Dvanáct sympaťáků je ve finále ankety Strom roku 2012

Celostátní anketa Strom roku 2012 zná dvanáct finalistů, kteří budou v následujících měsících soutěžit o přízeň veřejnosti. Vybrané stromy z jedenácti krajů republiky odbornou porotu zaujaly zejména silnými příběhy nebo historií spojenou s regionem, ve kterém rostou. Kromě finálových stromů získalo dalších deset stromů titul Strom hrdina za výdrž, s jakou odolávají stáří, nepříznivým podmínkám i dopadům lidských činností. Anketu Strom roku letos již po jedenácté pořádá Nadace Partnerství. Napínavé hlasování, kdo z dvanácti finalistů se stane nejsympatičtějším stromem republiky, začíná 15. června. Vítěz získá bezplatné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postoupí do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku 2013.
Finále ankety Strom roku 2012 bude nabité emocemi. "Legendární příběh Lidické hrušně, která jako jediný strom přežila vyhlazení obce, nutí zvláště při letošním 70. výročí k hlubokému zamyšlení. Boj občanského sdružení z Karviné za Lípu svobody i úsilí lidí kolem Novodvorské aleje za její obnovení zase vzbuzuje velkou úctu. Kobzovu lípu, Körnerův dub, Jiřickou lípu a Žižkův dub v Podhradí obklopuje zajímavá historie a pověsti o nešťastných milencích nebo krvácejícím kmeni. Lípa v Mokrém a Dub v Proboštově inspirovaly děti k vymyšlení roztomilých pohádkových příběhů o bludičkách a vodníkovi. Bez Popických lip, svojšínského kaštanu nebo Školního buku ze Šumperka si zase místní obyvatelé nedovedou svou obec představit. Veřejnost opět nebude mít rozhodování o Stromu roku jednoduché," říká koordinátorka ankety Hana Rambousková z Nadace Partnerství.
Ani odborná porota, která dvanáct finalistů vybrala, neměla snadnou volbu. Do ankety se totiž sešlo ze všech krajů republiky celkem 65 návrhů zaslaných jednotlivci, rodinami, občanskými sdruženími, spolky, žáky základních škol i celými obcemi. "Jsme rádi, že u nás fanoušků stromů neubývá. Naopak každým rokem chodí nominace od nových lidí, kteří si všímají stromů ve svém okolí, mají k nim blízký vztah a rádi se k nim vracejí," komentuje počet přihlášek Hana Rambousková. Právě tito lidé si podle ní ozvou, když se stromu ubližuje, hrozí mu pokácení nebo se vlivem špatných podmínek zhoršuje jeho zdravotní stav. Pro tyto houževnaté stromy, statečně bojující proti nepřízni osudu, mají v anketě speciální titul - Strom hrdina.
Cílem oblíbené ankety, do které se během její jedenáctileté existence zapojilo více než 400 tisíc lidi, je upozornit na zajímavé staré stromy, ale zároveň pomoci sázet nové. Hlasování v anketě (od 15. června do 10. října) je z tohoto důvodu zpoplatněné a výtěžek putuje na výsadu a ochranu stromů po celé republice.Informace o anketě Strom roku 2012 jsou dostupné na www.stromzivota.cz/anketa a www.facebook.com/anketastromroku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů