Středa, 24. dubna 2024

Ad: Pačesův alibismus

Ad: Pačesův alibismus

Jako řadový strojní inženýr reaguji na Váš článek hodnotící výsledky práce tzv. Pačesovy komise a vyslovuji svůj vlastní názor, shrnutý do několika bodů:

1) Neprolamovat těžební limity, protože jedině to donutí vládní garnitury této země řešit problém energetické soběstačnosti ČR.

Pozitivní efekty:

a) Zůstane zachována původní neporušená krajina, která se v důsledku postupující urbanizace stává stále více nedostatkovým "zbožím".

b) Zůstanou zachovány historické stavby a kulturní památky.

c) Ušetří se peníze na rekultivaci krajiny po těžbě uhlí.

d) Politici budou nuceni pod tlakem okolností začít řešit skutečný problém a tím odsunout do pozadí žabomyší spory ve stylu "kdo, kdy, kde, s kým, proti komu, za kolik" a přestanou vládnout systémem "po nás potopa".

2) Zásoby hnědého i černého uhlí využívat pouze jako zdroj pro výrobu syntetických paliv a chemické výroby. Nikoliv spalovat v tepelných elektrárnách.

Zdůvodnění: Vzhledem k obrovskému kolísání cen ropy na světových trzích v důsledku řádění světových spekulantů se vrátit k technologii výroby kapalných paliv z hnědého, příp. černého uhlí. Hnědé a černé uhlí jsou jediné komodity, kterých má ČR relativně dostatek.

Pozitivní efekty:

1) Rozvoj výzkumu a vývoje technologie "zkapalňování uhlí", známé již z období 2. světové války.

2) Vyhneme se cenovému diktátu nadnárodních spekulantů s ropou.

3) Udržování cen pohonných hmot na úrovni, která by nebyla likvidační pro český průmysl a malospotřebitele. Odtud vyplývající cenová konkurenceschopnost českých výrobců.

4) V důsledku relativní nezávislosti na jediném primárním zdroji energie dosažení lepších vyjednaných cen ropy s dodavateli).

3) Rozvoj jaderné energetiky, rozšíření stávajících jaderných elektráren. Útlum a omezování výstavby alternativních energetických zdrojů (větrné a solární elektrárny).

Zdůvodnění: Jaderná energie patří k nejčistším energiím. Její výroba nepodléhá vlivu počasí a výkyvům klimatických podmínek.

Pozitivní efekty:

1) V důsledku zvládnutí výroby vysoce technologicky a technicky náročných výrobků se ČR udrží na špici technologického pokroku.

2) Ekonomický rozvoj založený na potřebě velkého počtu technicky vzdělaných dělníků, specialistů, výzkumných pracovníků, a v důsledku toho snížení nezaměstnanosti.

3) Vyhneme se cenovým šokům elektrické energie na světových trzích.

Ing. Karel Vokoun, Brno

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů