Sobota, 20. dubna 2024

Tykač s Křetínským se poperou o kus ČEZ

Tykač s Křetínským se poperou o kus ČEZ

Energetická skupina ČEZ připravuje obchod, který aspiruje na titul akvizice roku a jenž může zásadním způsobem přeskupit pozice v české energetice.

Polostátní firma od včerejška oficiálně uvažuje o prodeji dvou ze svých 11 uhelných elektráren - Počerad a Chvaletic. Zbavit by se jich podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže chtěla nejpozději do konce roku. Dva zájemci, Energetický a průmyslový holding (EPH) vlastněný PPF, J&T a Danielem Křetínským a Czech Coal Pavla Tykače a Jana Dienstla, se o uhelné elektrárny neformálně ucházejí už dlouho.

"Předložili jsme vlastní návrh na odkoupení Počerad a Chvaletic. Máme zájem o oba zdroje," uvedl již dříve pro HN Daniel Křetínský. "Jednání s ČEZ probíhají, jejich detaily nebudeme zveřejňovat," komentovala mluvčí Czech Coalu Gabriela Sáričková Benešová.

Podle mluvčího Kříže zveřejnil ČEZ oficiální prohlášení o prodeji proto, aby jasně řekl, že se do obchodu mohou přihlásit i další zájemci. Jeden z dobře informovaných zaměstnanců firmy však HN řekl, že se žádná další společnost o elektrárny nehlásí a ČEZ nikoho nového ani neočekává.

Střetnout by se proto měl pouze EPH s Czech Coalem. Obě společnosti se již dříve vyjádřily, že mají o elektrárny velký zájem.

Jejich prodej by navíc vyřešil patovou situaci, ve které se všichni tři zúčastnění hráči nachází. Czech Coal, vlastník největších zásob hnědého uhlí v Česku, nemá jedinou uhelnou elektrárnu. EPH zase má elektrárny, jenže mu chybí uhlí. "Bez smluv na několik let nemají nové elektrárny pro EPH téměř žádnou cenu," řekl HN zdroj, který s oběma firmami obchoduje. Spolupráce mezi vlastníky uhlí z Mostu a ČEZ zase vázne proto, že se dlouhodobě nejsou schopni domluvit na ceně nových kontraktů na dodávky uhlí do Počerad. Současná smlouva jim dobíhá na konci letošního roku.

To je také podle ČEZ jeden z hlavních důvodů, proč chce elektrárny tak rychle prodat. Důležitou roli bude ale hrát cena. Tu sráží fakt, že Chvaletice i Počerady vyžadují dvacetimiliardové investice, aby splnily nové emisní limity, které začnou platit od roku 2016. Křetínský již dříve pro HN uvedl, že cenu obou elektráren odhaduje na dvacet miliard korun, jenže tolik nabídnout nehodlá. Czech Coal cenu odmítl komentovat.

Šanci na získání elektráren má EPH díky finanční injekci od PPF a J&T a dobrým obchodním vztahům s ČEZ. Czech Coal má zase k dispozici uhlí na desítky let dopředu, a tedy i nejlepší možnost obou elektráren využít. V úvahu ale připadá i třetí možnost - že ČEZ vůbec nechce elektrárny prodat, ale pouze tlačí Czech Coal k ústupkům při smlouvání cen na dodávky uhlí do Počerad.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů