Středa, 24. dubna 2024

Ornitologové sčítali a kroužkovali hnízdící rybáky

Ornitologové sčítali a kroužkovali hnízdící rybáky

Společnost Českomoravský štěrk a.s. od roku 2007 provozuje ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem - středomoravskou pobočkou ČSO plovoucí ostrůvky sloužící ke hnízdění rybáků obecných na svých štěrkopískovnách v Tovačově a Hulíně.

rybáciV prvních letech šlo o jednoduchou dřevěnou konstrukci pokrytou štěrkem a nadnášenou barely. Konstrukce se příliš neosvědčila, přestože byla rybáky přijímána - lehké ostrovy byly na vodě nestabilní a vyžadovaly každoroční údržbu. Od roku 2010 je proto postupně nahrazují plovoucí ostrůvky vyráběné z vláknobetonu s odhadovanou životností několik desítek let. Podle dostupných informací jde o jedinečné využití nejmodernější betonářské technologie ve prospěch ochrany ohrožených ptáků, které nemá u nás, v Evropě a asi ani ve světě obdoby.

V pátek 1. června proběhlo první letošní sčítání hnízdících rybáků a kroužkování prvních mláďat. Na umělých plovoucích ostrůvcích na Tovačovsku ornitologové napočítali 106 vajíček rybáků a okroužkovali 10 mláďat. Na štěrkopískovně u Hulína zjistili 43 vajíček a okroužkovali 20 mladých rybáků. Celkový počet zde letos hnízdících rybáků obecných odhadují na 50 až 60 párů. Což je 10 % populace rybáků hnízdících v ČR.

Umělé hnízdní ostrůvky jsou příkladem efektivní podpory hnízdění ohroženého druhu a současně úspěšné spolupráce nevládní ochranářské organizace a komerční těžařské společnosti. Dochází tak i k naplňování deklarace o spolupráci, kterou začátkem letošního roku uzavřela těžební společnost Českomoravský štěrk a.s. s Českou společností ornitologickou jako důkaz oboustranného zájmu o ochranu a podporu biodiverzity v České republice.

Jiří Šafránek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů