Sobota, 20. dubna 2024

V České Třebové provozují sběrný dvůr na čip

V České Třebové provozují sběrný dvůr na čip
V České Třebové otevřeli na konci roku 2011 jeden z nejmodernějších sběrných dvorů ve východních Čechách. Odpad v něm třídí do šestnácti kontejnerů je zde i zpětný odběr elektrospotřebičů a rizikových látek. Město navíc dovoluje svým obyvatelům využívat služby zařízení zdarma.
Kapacitu dvora mohou bez poplatku využívat obyvatelé, kteří mají v České Třebové nebo integrovaných obcích trvalé bydliště.

"Při prvním příjezdu dostane každá rodina zdarma čip, který pak pokaždé přiloží ke čtečce u příjezdové váhy," uvedl starosta. Existuje tak evidence, kdo do dvora jak často něco vyváží.

Deset kontejnerů je velkokapacitních. Ve starém dvoře v Benátkách byla menších kontejnerů polovina.Zatímco centrální úložiště lidé většinou chválí, s uzavřením starého dvora nesouhlasí zejména starší obyvatelé bez auta bydlící na Parníku.

"Je sice pravda, že poloha starého dvora není úplně ideální, určitě bychom se ale nějaké menší variantě úložiště nebránili, abychom to neměli tak daleko," řekl obyvatel sídliště Parníku, který si nepřál být jmenován.

"Obyvatelé, kteří bydlí v odlehlejších částech města, si mohou nechat odvézt odpad společností Eko Bi, která se ve Třebové o odpadové hospodářství stará a úložiště spravuje," dodal starosta.

Zatímco místní budou moci ukládat odpad bez omezení zdarma, přespolní i českotřebovští podnikatelé a firmy budou za ukládání platit.

Mnoha lidem se taková evidence přijíždějících příliš nelíbí. Vedení města tím chce zabránit především tomu, aby se na jeden čip do sběrného dvora nesvážel odpad z podnikání nebo od příbuzenstva a známých ze širokého okolí.

Nejeden hlas namítá, že se najdou lidé, kteří přestanou odpady třídit a budou je bez ladu a skladu ukládat do popelnic. Mohou vznikat i černé skládky.

"Situaci okolo sběrných dvorů znám. Osm let jsem pracoval jako ředitel společnosti Eko Bi, a tak vím, že lidský faktor a některá pochybení nelze vyloučit," přiznává Zedník. Město podle něj nekompromisně zasáhne proti jakémukoli porušování vyhlášky o odpadech. Radnice si ohlídá také vyvážení stavební suti, pro níž je určena skládka v Třebovicích.

Stavba stála 24,5 milionu korun, 19 milionů pokryly dotace. Zbývajících necelých pět a půl milionu korun šlo z městského rozpočtu.

Zdroj: http://pardubice.idnes.cz/, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů