Čtvrtek, 28. března 2024

SOUTĚŽ STUDENTSKÝCH PRACÍ UMOŽNÍ STUDENTŮM MEZIOBOROVÝ DIALOG

SOUTĚŽ STUDENTSKÝCH PRACÍ UMOŽNÍ STUDENTŮM MEZIOBOROVÝ DIALOG

Jihomoravský kraj prostřednictvím Lipky - školskéhozařízeníproenvironmentálnívzdělávání, zaspolupráceEkologickéhoinstitutuVeronica, vyhlašují X. ročník Soutěže diplomových a bakalářských prací s tematikou životního prostředí a ekologie se vztahem k území Jihomoravského kraje.
Přihlásit se mohou studentky a studenti, kteří práci obhájili na podzim 2011 nebo na jaře 2012. O vítězi rozhodne komise složená z akademických pracovníků, představitelů nevládních organizací, zástupců státní správy, odborníků státní ochrany přírody i zástupců z firem. Tři nejlepší práce obou kategorií budou oceněny finanční odměnou (1. místo 10 000 Kč, 2. místo 5 000 Kč, 3. místo 3 000 Kč), věcnými cenami a čestným uznáním. Ceny předá hejtman Jihomoravského kraje na závěrečném studentském workshopu, který proběhne na Krajském úřadu Jihomoravského kraje v Brně. Z anotací přihlášených prací bude vytvořen sborník s ISBN a účastníci tak získají nejen mezioborovou konferenční zkušenost, ale také publikační záznam do svého životopisu.
Z 31 prací přihlášených v loňském roce zvolila odborná komise jako nejlepší v diplomové kategorii práciJiříhoŠerkaz FakultyarchitekturyVysokéhoučenítechnickéhoVodaveveřejnémprostorustaréhoBrna.Prácesezabýváoptimalizacíhospodařenísesrážkovouvodouapodleporotyjevýjimečnákvalitouzpracováníiobsahovounáplní.V kategorii bakalářských pracívyniklaVeronikaTomanovás tématemNávrhmanagementufloristickyvýznamnýchlokalitv okolíobceÚstup. Práce jecennápředevšímpřesahemodterénníhoprůzkumuk návrhůmmanagementu. "Vybratnejlepšíprácebylskutečněobtížnýúkol,protosekomiserozhodlaudělitdvě3. místav kategoriidiplomových prací," uvádíkoordinátorsoutěžeJanTrávníček.PořadatelskáorganizacedáleudělilazvláštnícenuLipkyGabrieleHájkovézadiplomovoupráciEkologie,ochranářiaenvironmentálníproblematikav Brněv 2. polovině80.let20.století.
"Soutěž každoročně podporuje spolupráci vysokých škol s Jihomoravským krajem a podněcuje zájem odborné i laické veřejnosti o aktuální otázky ekologie a životního prostředí," vysvětluje Anna Hubáčková, vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Studenti přírodovědeckých, technických i humanitních fakult se setkávají nejen mezi sebou, ale diskutují také s představiteli kraje, kteří o životním prostředí rozhodují v praxi. "Soutěž se postupně zařadila mezi všeobecně známé a uznávané události, které svým významem přesahují administrativně vymezenou jižní Moravu. Důkazem je i účast studentů z mimobrněnských univerzit - v roce 2011 z Univerzity Karlovy a z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích," doplňuje koordinátor soutěže Jan Trávníček z Lipky.Řada účastníků předchozích kol na sebe právě díky soutěži upozornila, a navázala tak kontakt se svými budoucími zaměstnavateli.
Obhájené absolventské práce a posudky vedoucího a oponenta je třeba zaslat (či osobně doručit) v tištěné formě (stačí kroužková vazba) na adresu Lipky, pracoviště Kamenná na Kamenné 20 a zároveň poslat elektronicky na adresu jan.travnicek@lipka.cz. Přihlašuje se do 30. června 2012. Podrobné informace k přihlášení jsou na stránce http://www.lipka.cz/kamenna-vysokoskolska-vyuka?idc=1228. Informace z předchozích ročníků najdete na stránkách Lipky (http://www.lipka.cz/kamenna-vysokoskolska-vyuka?idc=920), Ekologického institutu Veronica (http://www.veronica.cz/?id=21) a Odboru životního prostředí Krajského úřadu JMK (http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?ID=5347&TypeID=2).
Kontakt:
RNDr. Jan Trávníček, jan.travnicek@lipka.cz, tel.: 543 420 823, mobil: 732 827 063
Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání
pracoviště Kamenná
Kamenná 20
639 00 Brno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů