Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Plánovaná výzva k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci prioritní osy 1, oblasti podpory 1.1. Snížení znečištění vod, oblast podpory 1.1.1. Snížení znečištění z komunálních zdrojů je připravena k vyhlášení a stane se tak ihned po obdržení oficiálního stanoviska Evropské komise ke konkrétním podmínkám týkajícím se zajištění budoucího provozování vodohospodářské infrastruktury s odkazem na Přílohu č. 7 Programového dokumentu Operačního programu Životní prostředí, které již byly dojednány v rámci bilaterálních jednání.

Co projedná vláda ve středu
Výroční zpráva Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci za rok 2011
č.j. 520/12
Předkládá: ministr práce a sociálních věcí

Devátý ročník národní nezávislé ceny TOP Odpovědná firma 2012 opět hledá nejodpovědnější firmy, které podnikají v České republice. V letošním roce kromě strategických cen pro nejodpovědnější velkou a malou firmu nabízí soutěž i nové kategorie, jako je například Firma vstřícná seniorům v rámci Evropského roku aktivního stárnutí. Soutěž organizuje platforma Byznys pro společnost, sdružení pro odpovědné podnikání.
"Soutěž již tradičně propaguje význam udržitelného a odpovědného podnikání pro společnost a oceňuje firmy, které jsou leadery v dané oblasti. Krom zajímavých projektů hledáme komplexní přístupy a strategie. Roste i zájem středních a malých firem, a to nás těší," uvedla Pavlína Kalousová z platformy Byznys pro společnost.

Přední světový výrobce cihel, společnost Wienerbeger, přichází s vizí budoucnosti a konceptem e4. Ten zohledňuje rozhodující faktory, které souvisejí s plánovaním stavby. První pilíř reprezentují energie a energetická efektivita (počítá s využitím zdicích materiálů s vysokými hodnotami tepelného odporu, mezi něž se zařazuje cihla plněná minerální vatou). Druhým pilířem je ekologie, ochrana životního prostředí. V tomto smyslu cihlový dům podle konceptu e4 je zcela nezávislý na fosilních zdrojích a pracuje jen s obnovitelnými zdroji. Kombinace přírodních materiálů, z nichž je cihla plněná minerální vatou vyrobena, navíc respektuje ekologická kritéria. Třetí pilíř tvoří emoce, exkluzivní vnitřní prostředí, jehož úroveň zaručují osvědčené cihly. Důležitým faktorem je zde řízené větrání. Čtvrtým pilířem je ekonomika, dostupné pořizovací a provozní náklady. Společnost Wienerberger vyvinula ve spolupráci s Technickou univerzitou Vídeň program, který pomáh á problematiku optimalizace nákladů řešit. Jde o tzv. e4 kalkulátor, jenž provede na pěti vzorových domech na základě zadaných parametrů jejich hodnocení a následně umožňuje změnou těchto parametrů domy optimalizovat. Firma své poznatky prezentuje i na reálné stavbě domu v rakouském Zwettlu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů