Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo financí podalo v Česku kvůli MUS oznámení na bývalé manažery

Ministerstvo financí podalo v Česku kvůli MUS oznámení na bývalé manažery

Ministerstvo financí (MF) podalo jménem České republiky v souvislosti s kauzou Mostecké uhelné společnosti (MUS) trestní oznámení na šest bývalých manažerů. V oznámení podaném na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci rovněž uplatnilo "svůj civilní nárok" a domáhá se po nich náhrady způsobené škody. Informoval o tom mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

"Předložený materiál shrnuje dosud známé, ale i nové poznatky a zpracovává je komplexně a v jedné analýze," uvedl.

Někdejší privatizaci MUS již roky prověřují švýcarské orgány, a to kvůli podezření, že ji provázely finanční machinace. Tamní prokuratura loni podala obžalobu na sedm lidí, bývalých manažerů Mostecké uhelné a Appian Group. Jde o šestici Čechů a jednoho Belgičana.

Švýcarský soud ale v polovině dubna spis v kauze manažerů MUS vrátil prokuratuře k doplnění. Česku se kvůli průtahům tuzemských úřadů nepodařilo ke švýcarskému trestnímu řízení připojit. ČR však zůstává v pozici poškozeného, zúčastní se dalšího řízení a má připravenu civilní žalobu.

I česká policie v minulosti vyšetřovala podezření, že MUS byla ovládnuta pomocí peněz, které měla odkládat na rekultivace. Část těchto miliard prý šla do zahraničí. V létě 2008 česká policie případ odložila.

Ministerstvo v dnešní tiskové zprávě připomíná, že trestní řízení ve Švýcarsku, v němž byla Česká republika označena jako poškozená strana, pokračuje. "Předmětné trestní řízení ve Švýcarsku nebrání výše uvedenému zvolenému postupu a zpracovaný materiál v něm může být využit," uvedlo.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů