Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČESKO MÁ DVA SVĚTOVÉ REKORDY V HODU MOBILEM!

ČESKO MÁ DVA SVĚTOVÉ REKORDY V HODU MOBILEM!

DÍKY AKCI ZAHOĎ MOBIL DOŠLO K 37% NÁRŮSTU SBĚRU ELEKTRA
V pražských Žlutých lázních se konala akce Zahoď mobil, která hledala historicky prvního mistra ČR v hodu mobilem a především šířila myšlenku recyklace elektroodpadu mezi širokou veřejnost. Celostátní finále Zahoď mobil navázalo na loňské turné po krajských městech, na něž zavítalo více než 65 000 lidí. Soutěž v hodu mobilem nakonec ovládl Tomáš Benda s hodem dlouhým 97,34 metrů, čímž stanovil nový světový rekord, a Kateřina Reehová, která se předvedla výkonem o délce 54,68 metrů. Ženské pražské finále pak přineslo světový rekord Terezy Kopicové (60,24 m), která nakonec skončila druhá v celorepublikovém finále.
Akci pořádala nezisková organizace ASEKOL za podpory Magistrátu hl. m. Prahy a zástupce starosty Prahy 4 Jiřího Bodenlose. "Prostřednictvím akce jsme chtěli nejen najít mistra republiky v hodu mobilem, ale především zábavnou formou upozornit na skutečnost, že zdaleka ne všichni občané staré elektrospotřebiče třídí. Největší problém je přitom dlouhodobě s drobnými spotřebiči, jako jsou mobilní telefony," vysvětlila Jitka Šimková, manažerka projektu, a dodala: "V poslední době však množství odevzdaného drobného elektroodpadu narůstá, což je skvělá zpráva. Pomohly tomu zejména červené kontejnery, kterých v současné době máme po celé ČR více než 1 500. V roce 2011 se v nich nashromáždilo téměř 530 tun drobného elektra. Svůj podíl na tom nese právě i akce Zahoď mobil, po loňských krajských kolech došlo k 37% nárůstu výtěžnosti drobných spotřebičů."
mobil"Obdivuji občany (malé i velké), které dokáží svým zodpovědným přístupem k třídění odpadů a recyklaci elektrozařízení přispívat k ochraně životního prostředí a jeho složek. I proto jsem rád, že se konají akce jako Zahoď mobil, které přivedou k recyklaci další občany," konstatoval Jiří Bodenlos, zástupce starosty Prahy 4.
Přímo na akci se ale hlavně bojovalo o titul prvního mistra a mistryně České republiky v hodu mobilním telefonem do dálky, a o tablety značky SAMSUNG. "Atmosféra byla jako na olympiádě, i výkony se jí blížily," glosoval sportovní klání Vojtěch Bernatský, který jej spolu se s Petrem Svěceným na místě doprovodil pohotovým komentářem. Sportovní disciplínu si vyzkoušely stovky lidí, vítězem se nakonec stali Tomáš Benda a Kateřina Reehová. "Bylo to neuvěřitelné klání, napínavé a vyrovnané až do samého konce! Navíc padly dva světové rekordy, víc jsme si snad ani nemohli přát. Hod mobilem se může stát novým národním sportem," doplnil Bernatský.
Návštěvníci, kteří neuspěli nebo se házení neúčastnili, si užili den plný zábavy. Kromě mnoha doprovodných disciplín, jako byl například bench press s elektročinkou, hledání telefonů detektorem kovu nebo slalom na asekoloběžce, byl pro všechny připraven nejprve koncert kapely Elektrošrot band a večer David Koller & Kollerband! Na akci také vystoupila vycházející pěvecká hvězda Norbert Peticzky, lidé mohli potkat celebrity jako je Diana Kobzanová, Miluše Bittnerová či Tomáš Krejčí. Netradičním zpestřením bylo i vystoupení paralympijského medailisty, lukostřelce Davida Drahonínského, který předvedl sestřelení mobilu na vzdálenost 30 metrů!
Výsledky celostátního finále Mistrovství ČR v hodu mobilem do dálky
Umístění
Ženy
Vzdálenost (m)
Muži
Vzdálenost (m)
1.
Kateřina Reehová
54,68
Tomáš Benda
97,34
2.
Tereza Kopicová
48,29
Lucián Berger
93,95
3.
Veronika Pacoňová
44,74
Martin Klíma
87,05
Aktuální české i světové rekordy:
Tomáš Benda - 97,34 m
Tereza Kopicová - 60,24 m
Dosavadní světové rekordy:
Terve Tuola - 96,50 m
Jana Singleton - 53,52 m
Další informace o akci Zahoď mobil
Cílem sportovně edukativní akce Zahoď mobil je nejen najít historicky prvního mistra České republiky v hodu mobilem, ale také vzdělávat občany o možnostech a dopadech třídění a recyklace elektrospotřebičů. Turné již během jara a podzimu loňského navštívilo třináct krajských měst ČR, 5. června 2012 se konalo celostátní finále v Praze.
Hod mobilem je sportovní odvětví, které bylo založeno v roce 2000 ve Finsku. Národní mistrovství se pořádají v řadě evropských států, například v Norsku, Švýcarsku, Velké Británii, Španělsku a Lichtenštejnsku, ale i ve Spojených státech. Mužský světový rekord drží Tomáš Benda, který jej hodem dlouhým 97,34 metrů stanovil právě na Zahoď mobil v Praze. Stejně tak ženský světový rekord padl zde, v pražském finále jej hodila Tereza Kopicová (60,24 m).
Více informací brzy na www.zahodmobil.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů