Pátek, 29. března 2024

Další příjem žádostí na ekologické kotle začne 16. června

Další příjem žádostí na ekologické kotle začne 16. června

Další žádosti o dotace na ekologické kotle začne Moravskoslezský kraj přijímat v sobotu 16. června. Zájemci budou moci nově podat pouze žádost za svou osobu, ale k dispozici budou mít dvě podací místa. Kromě krajského úřadu mohou svou žádost přinést i na Městský úřad v Třinci na Frýdecko-Místecku. Vyhlášení další výzvy, která lidem umožní čerpat peníze ze společného programu kraje a ministerstva životního prostředí, dnes schválili krajští radní. Novinářům to řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Miroslav Novák (ČSSD).

O pilotní projekt dotací na ekologické kotle byl v únoru tak velký zájem, že kraj už první den musel příjem žádostí pozastavit. Někteří obyvatelé kraje, který má dlouhodobě nejhorší kvalitu ovzduší v zemi, kvůli příspěvku 60.000 korun, čekali před úřadem s několikahodinovým předstihem. Na dotované kotle bylo tehdy vyčleněno 20 milionů korun, kraj a ministerstvo se o náklady podělily rovným dílem. Peníze pomohou s výměnou asi 330 kotlů.
Noví žadatelé už dostanou jen 40.000 korun. V regionu by tak mohla být vyměněna tisícovka ručně plněných kotlů na tuhá paliva. Právě lokální topeniště se kromě průmyslových podniků a dopravy na špatném ovzduší výrazně podílejí. Při používání ekologických kotlů by ročně mohlo do ovzduší z jednoho rodinného domku uniknout až o 100 kilogramů prachu méně, což při výměně 1000 kotlů představuje o 100 tun méně prachu v ovzduší.

"Věřím, že i přes snížení dotace je tato částka pro obyvatele dostatečně zajímavá a významně ulehčí pořízení nového kotle," podotkl Novák s tím, že snížení dotace umožní uspokojit více zájemců. Připomněl, že novinkou je i možnost využít peníze pro kotle na biomasu, což původně nebylo možné a kraj byl za to kritizován.

Na další část projektu je vyčleněno 40 milionů a opět se stejnou částkou podílí kraj i ministerstvo. Kraj však plánuje, že by ještě v letošním roce mohl na ekologické kotle uvolnit další peníze, stejnou částku by přidalo ministerstvo a přerozdělit by se tak mohlo dalších 40 milionů korun.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů