Čtvrtek, 18. dubna 2024

Do Česka se možná dostal závažný škůdce kaštanovníku

Do Česka se možná dostal závažný škůdce kaštanovníku

Na území Česka se možná vyskytla nebezpečná vosička žlabatka, která je považována za nejzávažnějšího živočišného škůdce stromu kaštanovníku setého. Podezřelá dodávka se do země dostala z Itálie, informovala o tom dnes Státní rostlinolékařská správa (SRS). Kaštanovník je v některých lokalitách ČR významnou součástí životního prostředí, parků a zahrad.

Na přítomnost napadených rostlin v Česku upozornili slovenští rostlinolékaři. v souladu s evropskou legislativou byla nařízena likvidace napadených stromků.

"Usídlení tohoto škůdce na našem území by mohlo mít za následek environmentální degradaci těchto stanovišť a dokonce omezení školkařské produkce kaštanovníku," uvedl ředitel SRS Zdeněk Mach. Lidé, kteří si v nedávné době zakoupili a vysadili stromky kaštanovníků by podle Macha měli věnovat zvýšenou pozornost těmto rostlinám. Při výskytu škůdce pak ihned informovat kterékoliv pracoviště SVS.

Podle rostlinolékářů je nezbytné, aby bylo zabráněno výletu dospělých škůdců z hálek, což jsou útvary tvořící se na napadených rostlinách. Vzlétlí dospělci se totiž pak mohou šířit na další stromy kaštanovníku v okolí.

Podezřelé jsou podle SRS zejména rostliny kaštanovníku odrůdy Marrone di Marradi, vypěstované italskou firmou Dalmonte Natale, Faenza a dodané českým prodejcům prostřednictvím slovenské firmy Centrum rozvoja záhradníctva, s.r.o., Prievidza.

"Na zakoupených neolistěných výpěstcích kaštanovníku nejsou patrné žádné příznaky napadení žlabatkou, neboť tento druh přezimuje v pupenech a příznaky na mladých rostlinách se objevují teprve po vyrašení listů," uvedli rostlinolékaři.

Od dubna se podle nich na napadených rostlinách objevují postupně narůstající hálky mající v průměru pět až 20 milimetrů. V červnu se pak líhnou dospělé žlabatky Žlabatka byla na území EU zavlečena z jihovýchodní Asie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů