Pátek, 19. dubna 2024

Zapojte se do budování přírodních zahrad!

Zapojte se do budování přírodních zahrad!

V Česku máme to štěstí, že naše země je poseta tisíci zahrádek, ať už u rodinných domů, na okrajích vesnic a měst, v zahrádkářských koloniích, u škol a veřejných institucí. Takové bohatství nám mohou závidět i vyspělejší země. V posledních letech ale zahrady nenápadně ustupují výstavbě, mění se z užitkových na okrasné či jenom na prázdné travnaté plochy. Ty, které zbývají, jsou často intenzivně chemicky ošetřovány. Přitom i obyčejná zahrada může být malou přírodní rezervací, která:

  • nabízí životní prostor živočichům, kterým ubývají úkryty v krajině
  • produkuje pro vás čerstvé a zdravé potraviny bez chemie
  • umožňuje celé rodině relaxovat, setkávat se a tvořit
  • je esteticky krásná a pestrá s množstvím různých stanovišť
  • je místem pozorování, poznávání a učení se přírodním procesům

Ekologický institut Veronica v Brně Vám nabízí:

  • UDĚLENÍ PLAKETY PŘÍRODNÍ ZAHRADA. Máte-li zahradu a hospodaříte ve spolupráci s přírodou, či jste alespoň k tomu nastoupili cestu, můžeme vám udělit prestižní plaketu "Přírodní zahrada". Dáváte tak najevo svoji filozofii a podporujete šíření myšlenky přírodního zahradničení. Více o udělení plakety v záložce Kritéria přírodní zahrady.
  • SPECIALIZOVANÁ PORADNA PŘÍRODNÍCH ZAHRAD. Každé pondělí od 13 do 16 h po předchozím objednání je v rámci provozu ekologické poradny k dispozici specializovaný poradce pro vaše otázky ohledně přírodního zahradničení i konzultace nad konkrétními projekty zahrady. Prosíme, dejte nám dopředu vědět, že přijdete, na e-mail veronika.fiserova@veronica.cz. V jinou dobu nám můžete zavolat či napsat váš dotaz e-mailem. Pokud byste rádi získali plaketu Přírodní zahrada, můžeme také po domluvě navštívit přímo váš pozemek a poradit vám v terénu.
  • SETKÁVÁNÍ PŘÁTEL PŘÍRODNÍ ZAHRADY. V Domě ochránců přírody v Brně probíhá každé druhé úterý v měsíci v 17 hod. cyklus besed na témata, která zajímají každého majitele zahrady. Garantkou cyklu je Ing. Helena Vlašínová, PhD., botanička a autorka knihy Zdravá zahrada. Téma aktuálního setkání najdete v kalendáři akcí.
  • E-OBCHOD A KNIHOVNA. Můžete si u nás vybrat z pestré palety knih a příruček, které stručně či podrobně popisují, jak hospodařit na zahradě trvale udržitelným způsobem. Elektronický obchod nabízí zasílání po celé ČR, vybrat si můžete i přímo v Domě ochránců přírody v Brně v obchodě kamenném. Zde provozujeme i knihovnu, prohlédněte si naše knihy k půjčení (ve výstavbě). Můžeme vám také poradit, co nejlépe vybrat k půjčení či koupi.
  • SEMINÁŘE PRO VEŘEJNOST. Pro veřejnost pořádáme semináře o přírodním zahradničení a exkurze do českých i rakouských přírodních zahrad. Pro aktuální akce se podívejte do kalendáře akcí.
  • Více na:http://www.veronica.cz/?id=418

ZDROJ: Veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů