Čtvrtek, 28. března 2024

Brnenský masiv pod Petrovem

Brnenský masiv pod Petrovem

Na daných souradnicích mužete videt výchozy metabazitové zóny Brnenského masivu.

On the coordinates you can see rock blowouts of the metabazic zone of the Brunovistulicum.

Na první pohled vypadá tento skalní masiv na nároží ulic Nádražní a Husovy trochu nevzhledne, urcite si clovek spíš všimne toho, co na nem stojí než tech vlastních "kamenu".
Ale urcite tato skála stojí za to se u ní chvíli zastavit a prohlédnout si ji, protože si to opravdu zaslouží. Horniny, které vidíte jsou vubec nejstarší vulkanické horniny na území celé Ceské republiky!

Trocha historie:


Brnenský masiv se geologicky radí ke kadomskému patru moravskoslezské oblasti, neboli Moravosileziku. Jde o trojúhelníkovité teleso protažené severojižním smerem, které vystupuje mezi Miroslaví na jihu a Boskovicemi na severu na ploše cca 550 km2. Na západe je prekryt permokarbonem boskovické brázdy, na východe naopak mladšími sedimenty karpatské predhlubne. Puvodní horniny byly v prubehu casu mnohokrát premenovány a deformovány behem dramatických procesu vrásnení.
Brnenský masiv (zkrácene BM), je tvoren predevším ruzne deformovanými granitoidy, které se vyclenují do 8 typu podle místa výskytu.

Západní a východní cást BM rozdelují horniny metabazitové zóny (kterou uvidíte pod Petrovem a napr. zadní bránou na Špilberku). Delí se na metadioritovou subzónu a metabazaltovou subzónu. Z této zóny je nejstarší doložený vulkanizmus v Ceské republice cca 725 MA (miliony let).

Masiv pod Petrovem, Špilberkem a horniny uvnitr jiných brnenských kopcu vznikly v tak vzdálené minulosti, že bychom tehdy nerozeznali tvary soucasných kontinentu. Vetšina území soucasného Brna se v té dobe tj. pred víc než pulmiliardou let, nacházela u severního okraje superkontinentu Gondwany a vytvárela jakýsi jeho mikrokontinent. Ten byl pojmenován "brunie" (dnes nazývaný - brunovistulikum).


brunie


Obr. 1.: Rozmístení a podoba kontinentu pred asi 600 miliony roky s predpokládanou polohou brnenského mikrokontinentu (oznaceno šipkou)



Gondwana se rozkládala ve spodním kambriu (zhruba pred 530 MA) prevážne na jižní polokouli naší planety viz obr. 1. Brno se v té tobe tedy nacházelo pod rovníkem! :-) Na pocátku ordoviku se brunovistulikum oddelilo od severního okraje Gondwany a zacalo se pohybovat smerem k severu. Putování brunovistulického mikrokontinentu do dnešní pozice probíhalo stovky milionu let.

Brunovistulikum je jednotka vystupující na povrch v okolí Brna jako BM, v jádre dyjské klenby jako Dyjský masiv, v jádre svratecké klenby jako deblínká skupina se svrateckým metagranitem. Z pokryvu mladších uloženin vystupuje v malých výskytech i v okolí Olomouce.
Brunovistulikum je dnes z vetší cásti prekryto mladšími horninami a na povrch vystupuje jen jeho významná soucást - Brnenský masiv. Jedná se o nejvíce prístupnou a tedy i nejvíce prozkoumanou cást brunovistulinika.

K samotné lokalite:


Na soucasné podobe Petrova, ale i Špilberku, Cerveného a Žlutého kopce a dalších se zásadní merou podílely pohyby spojené s velkým vrásnením Alp a Karpat, kdy pred zhruba 20 miliony lety, došlo k vytvorení rozsáhlé brnenské kotliny. Skalní výchozy, které vidíte pod Petrovem jsou tvoreny zelenými bridlicemi. Ty vznikly pri intenzivní dynamometamorfóze bazaltu metabazitové zóny Brnenského masivu. Dusledkem této cinnosti byl vznik drobných zalomených vrás v horninách.

Na skalním výchozu mužete objevit nekolik geologických jevu a to:

stage 1 (N 49°11,420 E 016°36.477) - drobné vrásy (zalomené) v zelených bridlicích (obr. 2 a 3)
stage 2 (N 49°11,421 E 016°36.511) - magmatickou žílu ryolitu v zelených bridlicích (obr. 4)

vrasy 1
obr. 2

vrasy 2
obr. 3


magmaticka zila
obr. 4


Vaším úkolem je:

1 - Najít a vyfotit se nebo GPS u nejakých pekných petrovskych vrás nebo magmatické žíly a fotku priložit k logu.

2 - Poslat mi emailem odpoved na tyto otázky:
Horniny BM byly v minulosti v Brne a nejbližším okolí teženy, nebo se stále teží v rade lomu: napište alespon 2 lomy?
Jaký je jiný geologický název pro Brnenský masiv (jednoslovný)? - nebojte se použít prípadne hint

Keš mužete po zaslání odpovedí zalogovat. V prípade špatných odpovedí, dám o sobe vedet :-)

Zdroje:
Gregorová R., Tomášová D., (2003): Geologické zajímavosti mesta Brna. Odbor životního prostredí Magistrátu mesta Brna ve spolupráci s Moravským zemským muzeem, 12 s., Brno.
Chlupác I., et al., (2002): Geologická minulost Ceské republiky, Academia, Praha
Mgr. Pavel Gabzdyl: Mesícní deník, Kraví hora

Zdroj: www.geocaching.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů