Pátek, 19. dubna 2024

Inteligentní síť pro obnovitelnou energii

Inteligentní síť pro obnovitelnou energii

Na přelomu let 2011/2012 společnost IBM vstoupila do evropského konsorcia, aby pomohla vyvinout inteligentní energetickou síť. Ta by měla využívat alespoň z 50 % energie z obnovitelných zdrojů, jako je například větrná a solární energie či bioplyn.

Konsorcium financované Evropskou unií vede projekt EcoGrid EU, jehož cílem je vyvinout inteligentní energetickou síť (smart energy grid) umožňující inteligentním zařízením využívat obnovitelnou elektrickou energii s dostupností a oceňováním téměř v reálném čase.

Projekt EcoGrid EU bude pilotně uveden na dánském ostrově Bornholm s 2000 obyvateli a komerčními uživateli, představujícími přibližně každý desátý dům na ostrově. Pomocí inteligentních měřidel a internetové aplikace pro chytré telefony, tablety a osobní počítače si budou spotřebitelé moci sami naplánovat, kdy a za jakou cenu nakoupí elektrickou energii přes internet.

Eco portál s dánským nádechem

Vědci pracující na tomto projektu jsou přesvědčeni, že budou-li tyto údaje snadno dostupné, ekologicky smýšlející Dánové dají přednost nákupu obnovitelné energie před energií z fosilních paliv. Portál bude navíc vybaven funkcemi umožňujícími správu cen na základě aktuální dodávky, poptávky a dostupné skladovací kapacity. Vybraní účastníci zahájí testovací fázi koncem příštího roku.

Projekt EcoGrid EU podporuje plán 20/20/20 Evropské komise. Jeho cílem je do roku 2020 zredukovat emise skleníkových plynů o 20 %, zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů o 20 % a zvýšením účinnosti snížit spotřebu energie o 20 %. Tyto cíle jsou v souladu s progresivními snahami samotného Dánska zvýšit ve stejném období podíl obnovitelných energií na své celkové produkci na 50 % a pomoci tak navýšit její spotřebu. Dánská energetická agentura (Danish Energy Agency) nedávno oznámila, že využití energie z obnovitelných zdrojů vzrostlo o 14 %.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů