Pátek, 19. dubna 2024

Poslanec Hašek předloží zákon proti těžbě břidlicového plynu

Poslanec Hašek předloží zákon proti těžbě břidlicového plynu

Sociálnědemokratický poslanec a šéf Asociace krajů Michal Hašek předloží návrh zákona o zákazu hydraulického štěpení hornin, což je metoda těžby břidlicového plynu. Hašek na dnešní tiskové konferenci řekl, že legislativní předlohu převezme od koalice občanských iniciativ STOP HF složené z občanů, občanských sdružení, zájmových spolků, obcí, měst a krajů.

Návrh zákona Hašek předloží nejen sociálnědemokratickému poslaneckému klubu, ale i klubům ostatních stran, protože jde, jak řekl, o "apolitický zákon". "Nejde o střet mezi vládou a opozicí, o střet pravice a levice, ale o ochranu zájmů občanů," zdůraznil poslanec.

Hašek je přesvědčen, že do konce června získá dostatečnou podporu poslanců ze všech politických stran. Ve stejné lhůtě také očekává předložení zákona ve sněmovně, uvedl. Podotkl také, že petici proti těžbě břidlicového plynu podepsalo už přes 70.000 občanů.

Koalice STOP HF tvrdí, že metoda má stovky a tisíce havárií v Americe, že poškozuje přírodu a vodní zdroje. Hašek dodal, že ve Spojených státech těžba probíhá v liduprázdných oblastech a v geologicky příznivějším prostředí.

Návrh zákona o zákazu těžby břidlicových plynů metodou hydraulického štěpení hornin už v květnu připravili senátoři ODS a ČSSD. Přijetí zákona považují za schůdnější cestu než novely řady zákonů, které se chystá do dvou let prosadit ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Metoda hydraulického štěpení spočívá v tom, že se do vrtu vhání voda s pískem a chemikáliemi včetně karcinogenních. Například benzen, olovo nebo toluen by pak podle odpůrců mohly znečistit podzemní zásoby vody. Zástupci těžařů naopak poukazují na to, že ložiska břidlicového plynu jsou v hloubkách kolem 1,5 kilometru, zatímco ložiska pitné vody jsou maximálně 500 metrů pod povrchem. Každý vrt by podle nich byl vícenásobně izolován betonem a ocelovým pažením.

Zájem o povolení průzkumu těžby mají podle Chalupy dvě nadnárodní společnosti, a to na Berounsku, Trutnovsku a Valašskomeziříčsku. Těžba břidlicového plynu už je zákonem zakázána ve Francii a v Bulharsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů