Středa, 24. dubna 2024

Vodohospodáři připravují projekt na čištění řeky Dyje

Vodohospodáři připravují projekt na čištění řeky Dyje

Podnik Povodí Moravy připravuje s rakouskými vodohospodáři projekt na zvýšení čistoty řeky Dyje a zlepšení informovanosti o průtocích v ní. Přijde na 45 milionů korun. Pokud vodohospodáři získají dotaci EU, udělají se opatření na řece, jež tvoří hranici mezi Moravou a Dolními Rakousy, mezi lety 2012 až 2014. ČTK to dnes řekla mluvčí povodí Gabriela Tomíčková. Počítá se s čištěním nádrží Vranov a Znojmo, budováním měřicích stanic i zprůchodněním koryta pro ryby a obojživelníky.

Příští rok v létě by měly Vranovskou přehradu tři měsíce brázdit aerační lodě. Jejich úkolem bude provzdušňovat vodu, což přispěje ke snížení počtu sinic a řas ve vodě. Další plavidlo by je v případě potřeby mělo z hladiny sbírat a likvidovat.

Kromě čistoty vody trápí vodohospodáře i dřevo naplavené mezi Vranovskou a Znojemskou přehradou, které je nutné odstranit. Kritická situace nastala za povodní v roce 2006, kdy náplavy dřeva ohrozily přehradu Znojmo i město. Česko-rakouská skupina má nyní zmapovat množství rizikových dřevin ve vybraných úsecích řeky a navrhnout, jak vodní dílo Znojmo ochránit.

Počítá se s vybudováním nových stanic pro měření průtoků v Dyji i jejích přítocích. Přibude stanice Červený Hrádek na řece Vápovce a stanice v Hardeggu na řece na Dyji. V Podhradí nad Dyjí chtějí vodohospodáři nově ultrazvukové měření, pro Dačice na Moravské Dyji je navržena nová limnigrafická stanice a dále na vodním díle Dešná srážkoměrná stanice.

Nutné je také zprůchodnit Dyji mezi Vranovskou a Znojemskou přehradou pro migraci ryb i ostatních živočichů, dodala mluvčí.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů