Středa, 24. dubna 2024

Černý obchod s chráněnými druhy se přesouvá na internet

Černý obchod s chráněnými druhy se přesouvá na internet

Černý obchod s chráněnými druhy se čím dál častěji odehrává na internetu. Nejvyšší počet nabídek exemplářů ohrožených druhů je podle nedávného šetření sítě ochranářských organizací ze střední a východní Evropy na polských a ukrajinských webových stránkách.

"Odhaduje se, že v obou těchto zemích, každý den v roce 2011, bylo možné nalézt přes tři tisíce nabídek, týkajících se více než 14.000 exemplářů - včetně živých vlků, hnědých medvědů, hyacintových ar, mřížkovaných krajt, slonoviny, výrobků z kůže kobry a mnohých dalších. Většina nabídek se týká ptáků, plazů a bezobratlých, především chráněných druhů pavouků," popsal výsledky šetření na webu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jan Beneš.

Nelegální obchod je jedním z hlavních důvodů mizení mnoha ohrožených druhů z přírody. Ještě před několika lety organizované sítě překupníků fungovaly na principu "z ruky do ruky". Internet jim podle expertů dává možnost vyhnout se prostředníkům a také pocit anonymity.

Podle doporučení mezinárodní úmluvy o zákazu obchodování s ohroženými druhy by země hlásící se k dohodě měly na národní úrovni zajistit podmínky pro vyšetřování černého obchodu s ohroženými druhy na internetu. Vnitrostátní opatření v souladu s doporučeními Česká republika přijala, další země střední východní Evropy zatím ne. ČIŽP pravidelně vybrané internetové stránky sleduje a zároveň posílá výzvy k odstranění problematických inzerátů, zjištěné případy nelegálního obchodu prošetřuje či dává podněty k řešení kompetentním orgánům.

Některé společnosti provozující webové stránky se pak samy snaží o jejich zajištění před nelegálním obchodem s chráněnými exempláři. Příkladem jsou největší polské internetové aukční stránky - Allegro, které zavedly úplný zákaz prodeje všech exemplářů zařazených do seznamu CITES.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů