Čtvrtek, 28. března 2024

Těžařská Wildhorse Energy tvrdí, že české úřady nedodržují zákony

Těžařská Wildhorse Energy tvrdí, že české úřady nedodržují zákony

Australská společnost Wildhorse Energy obvinila české úřady, že nedodržují zákonem stanovené lhůty k vyřízením jejích žádostí o průzkum tří tuzemských lokalit, které jsou vhodné pro případnou těžbu uhlí metodou jeho podzemního zplyňování. Wildhorse Energy požádala o stanovení průzkumných území Dětmarovice-Petrovice, Mělnické Vtelno a Slaný, někteří starostové okolních obcí jsou ale proti tomuto způsobu těžby uhlí.

"Žádosti o stanovení průzkumného území byly podány před 15 měsíci, přitom podle českých zákonů má správní řízení trvat 30, respektive 60 dní. To je nezákonný postup ze strany českých orgánů. Máme zkušenosti z různých zemí, ale s takovým zacházením ze strany státu jsme se ještě nesetkali," sdělil dnes ČTK technický ředitel Wildhorse Energy Johan Brand.

Australská firma plánuje uhlí těžit metodou podzemního zplyňování (UCG), při které se uhlí zapálí pod zemí a na povrch se dostává jen plyn. Jde o metodu, která se podle Branda používá na řadě světových míst a má minimální dopady na životní prostředí.

"Cílem průzkumu je nalézt území, na kterém nebude žádný střet zájmů, což je mimo obydlená území nebo mimo infrastrukturní sítě. Průzkumné území nemá samo o sobě nic společného s vrtným průzkumem či dokonce těžební činností. Průzkum a těžbu je tedy potřeba striktně odlišovat," uvedl Roman Rácz ze společnosti Wildhorse Energy CZ, která patří do australského koncernu.

Například město Slaný a starostové dalších 21 obcí proti záměru firmy Wildhorse Energy chtějí bojovat. Požadují, aby ministerstvo životního prostředí nedalo souhlas k průzkumu ani k případné těžbě a rozhodli se, že firmě nedají souhlas se vstupem na obecní pozemky za účelem průzkumných prací. Regionem kvůli průzkumu koluje také protestní petice. Kritici se obávají znečištění podzemních vod, sesuvů půdy a devastace krajiny.

Podle Branda ale podobné obavy nejsou na místě. "Zkušenosti s metodou UCG prokazují, že těžba je bezpečná a nepředstavuje ohrožení pro životní prostředí ani místní vodní zdroje. Možnost využívání technologie UCG je v současné době zkoumána Evropskou unií, která financuje výzkumný projekt HUGE2. Na projektu se také podílí Akademie věd ČR," podotkl Brand. Zplyňování uhlí pod zemí je podle něj vhodné pro oblasti, kde není možné použít hlubinnou těžbu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů