Sobota, 20. dubna 2024

Kutnou Horu zahřejí obnovitelné zdroje

Kutnou Horu zahřejí obnovitelné zdroje

Počátkem května 2012 společnosti EC Kutná Hora (člen skupiny Redwood Capital) a KH Tebis (dodavatel tepla městu Kutná Hora) podepsaly smlouvu o dodávkách tepla z obnovitelných zdrojů.

Po technologické stránce jej bude dodávat nová bioelektrárna, zbudovaná v průmyslovém areálu ČKD. Podle dodavatelů pro koncové odběratele tepla jejich společný krok znamená pozitivní změnu v podobě 10 až 30procentní úspory nákladu za dodávky tepla. Hlavní přínos však spočívá v příležitosti odpoutat se od trvale rostoucí ceny plynu. Městská teplárna KH Tebis bude i nadále zajišťovat distribuci tepla koncovým zákazníkům - v současnosti zásobuje jednu třetinu města, tedy asi 7000 obyvatel. Společnost EC Kutná Hora se ve smlouvě zavázala během následujících dvou let vybudovat také nový horkovod za přibližně 60 milionů korun. Finální připojení koncových odběratelů tak proběhne v roce 2014. Smlouva byla uzavřena na osm let s možným prodloužením na dvakrát tři roky, kdy by byla snížena fixní složka ceny podle odběru v uplynulých letech.

Nová bioelektrárna v Kutné Hoře je z pohledu použitého paliva ve střední Evropě unikátním projektem - jako palivo slouží obilná a řepková sláma, traviny a energetické plodiny bylinného charakteru. Tento nový energetický zdroj je uzpůsoben pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v parním kotli o jmenovitém výkonu 30 tp/h (23 MWt) a parní turbíně o maximálním výkonu 6,7 MWe. Vyráběná elektřina je již nyní dodávána do distribuční sítě přes lokálního distributora. Očekávaná roční dodávka elektřiny do rozvodny 22 kV je přitom zhruba 40 GWh a odpovídá spotřebě okresního města. Předpokládaná dodávka tepla je na úrovni 140 tisíc GJ. V současné době má EC Kutná Hora již dva průmyslové odběratele tepla - ČKD Kutná Hora a Foxconn Technology CZ. Do roku 2012 bylo teplo pro oba odběratele dodáváno z uhelné výtopny. Ta nyní slouží jako záložní zdroj.

Vedlejším efektem dodávky tepla z nového biomasového zdroje je zvýšení bezpečnosti dodávek. Kromě toho, že se město Kutná Hora zbaví závislosti na dováženém zemním plynu a rizika "plynových krizí" bude možné existující technologii KH Tebis použít k dodávce tepla v případě výpadku či plánované údržby biomasového zdroje.

V Česku je nová bioelektrárna teprve druhým a zatím největším projektem svého druhu. V minulých letech byly běžně instalovány technologie na spalování biomasy ve formě dřevní štěpky. Rostoucí zájem o tuto surovinu se ale záhy projevil na její dostupnosti a ceně. Proto se investor projektu, společnost Redwood Capital, společně s dodavatelem kotlů, společností První brněnská strojírna, zaměřily na výstavbu kotle, který dokáže účinně spalovat i zemědělskou biomasu. V současnosti obě jmenované firmy připravují aplikace technologie, úspěšně použité v Kutné Hoře, také pro zahraniční trhy.

Nová bioelektrárna se nachází v areálu ČKD Kutná Hora.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů