Pátek, 19. dubna 2024

Geotermální elektrárna na klíč

Geotermální elektrárna na klíč

S odstoupením Německa od jaderné energie se zde otevřel trh pro větší využití obnovitelných energií všeho druhu včetně geotermální energie, jejíž potenciál se jen na trhu v Německu odhaduje na 100 milionů eur.

Skupina Linde Group počátkem února oznámila, že její dceřiná společnost Linde Engineering Dresden GmbH postaví pro firmu GEOenergie Kirchweidach, v bavorském Kirchweidachu u Altöttingu blízko hranice s Rakouskem, geotermální elektrárnu na klíč.

Elektrárna s výkonem 4,4 MW, využije k výrobě energie termální vodu s teplotou nad 100 °C, čerpanou z hloubky 4000 m. K přeměně tepla na elektrickou energii použije technologii ORC (Organic Rankine Cycle) s organickým teplonosným médiem (např. silikonovým olejem), jejímž dodavatelem včetně expanzní turbíny je společnost Cryostar SAS, jiná dcera skupiny Linde Group. Provoz elektrárny zajistí skupina Linde Group. Práce byly zahájeny seizmickými zkouškami a průzkumnými vrty již v roce 2011, vlastní stavba započne v létě 2012 a uvedení do provozu s dodávkami proudu se předpokládá v roce 2013.

Dodaná elektrická práce 38 640 MWh za rok zásobí proudem 12 880 domácností. Výroba energie z termální vody je ekonomicky a ekologicky přínosná, nevytváří emise CO2 a odpadající vodu využije k vytápění, nezávisí na denním rytmu a je k dispozici 24 hodin denně.

AUTOR: Alexandr Abušinov

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů