Úterý, 19. března 2024

Na jižní Moravě jsou desítky farem s prodejem čerstvých potravin ze dvora

Na jižní Moravě jsou desítky farem s prodejem čerstvých potravin ze dvora

Lidé dávají stále více přednost kvalitním potravinám domácího původu, které nakupují od sedláků ve svém okolí. Na farmách s takzvaným prodejem ze dvora získají kvalitní maso, čerstvé sýry, mléko, vejce, ovoce a zeleninu i další výrobky. Desítky podobných statků jsou i v Jihomoravském kraji.

"Podpora našich drobných zemědělců a tuzemských výrobků je jednou z priorit Ministerstva zemědělství. Poctivá chuť domácích potravin a jejich jasný původ láká v současnosti stále více lidí k návštěvě farmářských trhů, které se konají po celé zemi. Výrazně méně lidí ale ví o farmách s takzvaným prodejem ze dvora, který umožňuje prodej čerstvých potravin bez zbytečné byrokratické zátěže přímo od farmářů," uvedl ministr zemědělství Petr Bendl.

Výrobky z rodinných farem mají řadu předností. Především jsou vždy čerstvé a mají jednoznačný původ, což často u zboží dovezeného ze zahraničí chybí. Nouzi o farmářské produkty nemají ani obyvatelé Jihomoravského kraje. Mohou navštívit řadu statků, kde jim farmáři nabídnou například maso, mléčné výrobky, sýry nebo včelí med. Aby si lidé mohli koupit vše, co chtějí, je dobré návštěvu u farmáře předem domluvit. Ovoce a zeleninu pořídí například na ekofarmě v Deblíně, ve Starém Hrozenkově u Macků, ve Vedrovicích u Znojma, v Tvarožné či u Jaroslava Kováře v Dolní Kounici. Různé druhy medu, medoviny a včelích produktů nakoupí v Dolních Dunajovicích nebo v Popovicích u Rajhradu. Mléčné výrobky prodává farma rodiny Němcovy v Radostíně nad Oslavou. Jehněčí, vepřové i hovězí maso mohou pořídit například na Horňácké farmě v Hrubé Vrbce.

Navštivte farmu v rámci Farmářských slavností

"S možností nákupu čerstvých potravin se snažíme širokou veřejnost seznámit různými způsoby. Jedním z nich jsou například Farmářské slavnosti na vybraných rodinných farmách," řekl Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR.

Příští slavnost se uskuteční letos poprvé také na Moravě, a to v přírodním areálu Zlobice u Lipůvky nedaleko Brna, který spravuje Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR. Již v sobotu 16. června budou mít návštěvníci možnost seznámit se s chovem ovcí a koz, poznat jejich plemena, ochutnat čerstvé sýry a speciality z jehněčího masa. Nebude chybět doprovodný program, hudební vystoupení a tvůrčí dílny. Vstupné je zdarma.

Kontakt pro média:

Ministerstvo zemědělství
Jan Žáček
tel. 221 811 039
jan.zacek@mze.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů