Čtvrtek, 28. března 2024

Nový přílepek jde na ruku developerům

Nový přílepek jde na ruku developerům

Poslanci se chystají zlevnit developerům zabírání pozemků. Novinku schovali do stavebního zákona, jako přílepek, tedy druhý zákon, který s tím původním nesouvisí. Hlasovat o něm budou už dnes.

Změna se zrodila na jednání výboru pro veřejnou správu 23. května. U stavebního zákona poslanci zničehonic odhlasovali dodatek, že změní i zákon o ochraně půdního fondu, přestože to vůbec neměli na programu. Jinak řečeno, dohodli se, že zlevní odvody do státní kasy za vyjímání pozemků z půdního fondu. Je to přitom rok, co stát platby po dvaceti letech zvýšil. Vláda to chtěla právě proto, že developeři živelně zabírali kvalitní půdu.

"Ta změna ale způsobila problémy. Třeba obec dostala příslib dotace, a aby ji obdržela, musela vyplatit výkup z půdního fondu," obhajuje změnu poslanec Jaroslav Krupka z ODS, který je zpravodajem výboru pro veřejnou správu.

Kdo z poslanců na výboru návrh přednesl, nelze zpětně dohledat. Poslanec Krupka sice HN slíbil, že se podívá do záznamů, tři dny ale odpověď neposlal. Nezvyklé je i to, že o chystaných změnách neví nic ani předseda výboru pro veřejnou správu, který sám u hlasování byl. "Že je tam přílepek, to je pro mě novinka. Byly to desítky stran různých pozměňovacích návrhů a odsouhlasili jsme je podle jejich čísel, detailně jsme každý z nich nerozebírali," přiznává Stanislav Polčák (TOP 09). Poslanecká iniciativa tak naplňuje všechny znaky toho změnit pod rouškou jednoho zákona bez povšimnutí úplně jiný zákon.

A právě tato praxe vadí ústavním soudcům. Soud první takový přílepek zrušil už v roce 2007. Praxe se totiž v té době rozmohla natolik, že se třeba kvůli dodatku k zákonu o ochraně svědků přestěhovala do Kroměříže Justiční akademie.

Podle Krupky je ale nyní rozdíl v tom, že spolu zákony "trochu souvisejí", proto zásadní změny v zákoně o půdním fondu nejsou přílepkem. "Budeme to ale ještě diskutovat," uklidňuje.

"Tahle změna je nepřípustná. Boří původní pravidla, která zafungovala, aby developeři přestali ve velkém zabírat půdu," zlobí se Daniel Vondrouš, odborník na ekologickou politiku z asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Nynější přílepek mění cenu za vyjmutí pozemků z fondu poměrně výrazně. Praxe je dosud taková, že se základní cena za vyjmutí, kterou zákon stanovuje do 15 korun za čtvereční metr, násobí řadou koeficientů. Zohledňují kvalitu půdy, umístění pozemků v chráněných oblastech nebo to, jak bude stavba půdu ničit. Částka kvůli tomu může narůst až na desetinásobek.

Poslanci nyní koeficienty snížili, a pokud zóna navazuje na zastavěné území města, neměly by platit vůbec. Pokud novela projde, novinky začnou platit od roku 2013. Že se hraje o velké peníze, dosvědčují zkušenosti developerů. "Když se legislativa změní, budeme jedině rádi," říká Jakub Pelikán, ředitel developerské společnosti Goodman pro ČR a Slovensko. Ta momentálně staví pro dodavatele mladoboleslavské Škody novou montážní halu. Goodman koupil pozemky u Mladé Boleslavi letos a podle dnešních pravidel zaplatí za vyjmutí čtyř hektarů z fondu 2,5 milionu korun. Dříve by to bylo mnohonásobně méně - několik stovek tisíc korun.

Odborníci souhlasí, že je třeba chránit ornou půdu, má to ale svá ale. "V minulosti se daly velmi kvalitní pozemky vyjmout za velmi nízké ceny. Teď jsou ty ceny zase někdy příliš vysoké," říká Mojmír Procházka ze společnosti Agroplan, jež mj. dělá výpočty odvodů za vynětí z půdního fondu.

Vyšší poplatky za vyjímání půdy z fondu platí teprve od ledna loňského roku. Zvýšení přineslo státu a obcím navíc zhruba miliardu korun. Celkem tak stát ročně inkasuje za vyjímání půdy kolem pěti miliard.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

S přispěním M. Marečkové

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů