Sobota, 20. dubna 2024

Autor teorie Gaia podpořil těžbu břidlicového plynu

Autor teorie Gaia podpořil těžbu břidlicového plynu

Věhlasný britský vědec James Lovelock podpořil využití zásob břidlicového plynu a kritizoval obnovitelné zdroje a ústup od jaderné energie. Autor teorie Gaia v rozhovoru pro list The Guardian prohlásil, že Británie by měla jít do těžby nových a potenciálně obrovských zdrojů plynu "jako šílená", protože je to ekologicky rozumná alternativa uhlí.

Lovelock argumentuje tím, že spalování zemního plynu, jehož hlavní složka je metan, produkuje na jednotku energie čtyřikrát méně oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu, než uhlí. "Buďme pragmatičtí a rozumní a předělejme všechno v Británii na metan. Měli bychom do toho jít jako šílení," řekl vědec.
Britská vláda by měla v nejbližší době rozhodnout, zda zruší roční moratorium na průzkum břidlicových ložisek v severozápadní Anglii. Tam se zásoby plynu odhadují na 5,6 bilionu metrů krychlových, asi 60 let současné britské spotřeby.

Ekologové vedou proti těžbě z břidlic kvůli ohrožení podzemních vod silnou kampaň. Jejich odpůrci zase tvrdí, že v nynějším boomu břidlicového plynu v USA se ukázalo, že nový levný zdroj může vést k ústupu od neefektivních obnovitelných zdrojů, neudržitelných bez vysokých subvencí.
Lovelock, který dříve spolupracoval s NASA a objevil, že freony narušují ozónovou vrstvu, rozpoltil ekologické hnutí již v minulém desetiletí, kdy podpořil jadernou energii jako nástroj snižování emisí skleníkových plynů. Nyní je dál zklamal podporou techniky hydraulického štěpení hornin čili frakování, jímž se břidlicový plyn těží, a také kritikou obnovitelných zdrojů.

"Zcela bezmyšlenkovitě jsme se vrhli na obnovitelnou energii, její projekty jsou ale vesměs beznadějně neefektivní a odpudivé," řekl vědec. "Frakování nám poskytne čas, abychom se mohli připravit," dodal s odkazem na budoucí řešení problému emisí oxidu uhličitého.
Snižování emisí pokládá Lovelock za krajně důležité, třebaže letos odvolal své katastrofické názory na vývoj globálního oteplování. Lovelock v dubnu přiznal, že byl podobně jako další komentátoři v čele s Alem Gorem "příliš alarmistický". Nyní se prý ukazuje že očekávané katastrofální oteplování se nedostavilo a s klimatem se zatím "nic zvláštního neděje".

Lovelock kritizoval i dnešní podobu zeleného hnutí, které si získal svou teorií Gaia, podle níž je Země samoregulující se organismus. Podle něj se z hnutí opřeného o vědu stává postupně náboženství.
Vědec, který ve svých 92 letech dokončuje třetí díl své knižní trilogie Gaia, se pustil také do Němců za to, jak se po havárii v japonské Fukušimě rozhodli odstavit do deseti let všechny své jaderné elektrárny.
V ČR tento týden Senát podpořil zákaz těžby břidlicových plynů metodou hydraulického štěpení. O těžbě se uvažuje v několika českých a moravských regionech, podle kritiků je ale podloží pro těžbu nevhodné a mohlo by ohrozit životní prostředí.

Podobný zákon chce předložit sněmovně jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD. Oba návrhy vycházejí od koalice občanských iniciativ STOP HF, pod jejíž petici proti těžbě se podepsalo na 23.000 lidí. Vlastní návrhy, například novelu horního zákona, chystá ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů