Čtvrtek, 28. března 2024

EU se dohodla na úsporách v energetice

České firmy varují, že je nutné investice nepřiměřeně zatíží. Rekonstrukcí nakonec projde jen nepatrný zlomek státních budov.

EU se dohodla na úsporách v energetice

České firmy čekají v příštích letech další výdaje. Evropští politici se po měsících sporů dohodli na finální podobě směrnice o energetické účinnosti. A i když podle nové regule mají státy do roku 2020 snížit spotřebu energií namísto původně plánovaných 20 procent jen o 17 procent, pro některé podniky to může znamenat značné výdaje.

Jak přesně se státy rozhodnou snížit spotřebu, je do velké míry na nich. Již nyní se nicméně český průmysl bojí dalších výdajů. "Povinné snižování spotřeby se dotkne prakticky všech podniků v Česku. Některé technologicky náročné výroby ale v dnešní době příliš peněz na investice nemají," uvedl Václav Hrabák z Hospodářské komory.

A souhlasí s ním i člen představenstva hutí Arcelor Mittal Ostrava Jan Rafaj. "Na přesnějších odhadech nákladů teprve pracujeme, nicméně u firem naší velikosti hovoříme o desítkách až stovkách milionů korun," říká. Vedle miliardových investic do snižování emisí se tak podle něj jedná o další zátěž v době ekonomické krize.

Jedním z největších kritiků nové směrnice jsou i energetické firmy. Těm vadí hlavně povinnost snižovat každý rok spotřebu na straně zákazníka. Nikdo ale prý neví, jak to mají dělat. "Bude záležet na konkrétní implementaci," říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. "Faktem ale zůstává, že se ve vyspělých státech nikdy spotřebu elektřiny snížit nepodařilo," dodává.

Za ochranu klimatu

Směrnice má být jedním ze tří hlavních pilířů strategie Evropské unie v boji za ochranu klimatu. Kromě 20procentního podílu obnovitelných zdrojů a 20procentního snížení vypouštěných emisí CO2 měla do roku 2020 klesnout o 20 procent i spotřeba energií. Tento bod jako jediný nebyl pro státy závazný a Rada ministrů dala komisi nyní jasně najevo, že si to státy nemůžou dovolit.

Ještě před pár týdny to vypadalo, že ze směrnice zbude jen torzo a zaručí ani ne polovinu plánovaných úspor. Původní verzi označil za příliš striktní i český ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, podle kterého je nový návrh více flexibilní. "Právě dosažené kompromisy pro nás udělaly návrh přijatelným," říká Kuba. Shoda Evropského parlamentu, komise a Rady ministrů musela navíc přijít nyní, předsednické Dánsko totiž za pár týdnů střídá Kypr, pro který nejsou energetické úspory prioritou.

Jedním z hlavních ústupků, který si státy vymohly, bylo omezení povinných oprav tří procent státních budov ročně. "V Evropě se tak mělo opravit a zateplit na 12 procent budov, dnes je to zhruba jedno procento. V Česku se to tak bude týkat zhruba jen 40 budov," říká koordinátor iniciativy Šance pro budovy Petr Holub.

Podle Kuby by nicméně například opravy historických budov v centru Prahy byly příliš drahé, a omezení tak bylo nutné.

Mohla by to být i příležitost

Podle Evropské komise je snižování spotřeby namísto hrozby spíše příležitostí pro evropské ekonomiky. Podle jejích odhadů měl původní návrh přinést v unii až 400 tisíc nových pracovních míst a hrubý domácí produkt sedmadvacítky se měl zvýšit až o 34 miliard eur.

"Jedná se o dlouhodobé investice do úspor, které se vrátí," říká Holub. "Navíc je to i výhodné pro ekonomiku, firmy budou mít zakázky, protože dům z Číny nedovezete," dodává.

Vyplatí se zde podle něj i podpora státu, například formou výhodných půjček či úvěrových rámců. "Čísla z Německa hovoří jasně. Každé takto investované euro se státu vrátilo čtyřikrát až pětkrát," dodává.


Nová směrnice EU

17 %
jsou odhadované úspory, ke kterým státy přinutí nově přijatá směrnice o energetické účinnosti. Cíl EU ale hovoří o 20 procentech. To bylo ale pro státy nepřijatelné.

40 BUDOV
bude muset na základě nové směrnice opravit česká vláda. Členské státy měly mít původně povinnost opravit každý rok tři procenta všech budov státní správy. Celkově by se to tak týkalo až 12 procent všech domů. Nově se povinné opravy ale týkají jen budov centrální vlády, což v Evropě nepředstavuje ani procento budov.

1,1 %
O tolik musejí energetické firmy snižovat spotřebu na straně spotřebitelů každý rok. Původně se hovořilo o 1,5 procenta, 0,4 procenta si ale firmy mohou nakonec odečíst na základě jiných úsporných opatření.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů