Úterý, 23. dubna 2024

Navštivte EU v Africe

Navštivte EU v Africe

Ceuta a Melilla jsou dvě autonomní španělská města na severním pobřeží Afriky. Leží na území Maroka, které si na obě města dosud činí nárok. Ceuta má velmi výhodnou polohu i pro turisty, jde o přístav na poloostrově, který vybíhá do Středozemního moře. Melilla leží dál od Španělska až u Alžírských hranic, a proto láká méně turistů než Ceuta, nabízí však krásnou koloniální architekturu.

Obě města jsou součástí Evropské unie a Schengenského prostoru. Ke vstupu tedy postačí pouze platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Nevyžadují se ani žádná speciální očkování. Autonomními oblastmi Španělska jsou Ceuta i Melilla oficiálně od 14. března 1995. Úřední jazykem je španělština a měnou euro. Ceuta a Melilla mají své městské parlamenty, ve španělském kongresu jsou obě města zastoupena po jednom křesle a v senátu po dvou. Španělsko je kvůli těmto enklávám i v současnosti ve sporu s Marokem, které tvrdí, že tato území Španělsko získalo neoprávněně a nikdy nebyly podepsány smlouvy o převzetí. Madrid oponuje tím, že tato města patří ke Španělsku odedávna, konkrétně od 15. a 16. století.
Dnes vedou z obou přístavů námořní linky na Kanárské ostrovy, které jsou také zámořským územím Španělska. Asi největším problémem obou měst jsou snahy Afričanů emigrovat přes jejich území do EU. Města jsou proto chráněna třemi opravdu vysokými ploty (až 8 metrů) a velmi nákladnými moderními zařízeními, jako např. infračervenými kamerami, hlukovými a pohybovými senzory.

Ceuta
Je nejsevernějším výběžkem marockého pobřeží a leží blízko Gibraltaru. První zmínky pocházejí již z dob Féničanů. Kvůli své strategické poloze vždy lákala kolonizátory. Po Féničanech ji postupně osídlili Řekové, Kartaginci, Římané, Vandalové, Vizigótové, Arabové i Portugalci. Od roku 1580 je součástí Španělska.
Ceuta nemá letiště, ale existuje zde pravidelná doprava do španělské Malagy, a to buď trajektem, nebo vrtulníkem. Ceuta se rozkládá na sedmi pahorcích, samotné město leží na mysu vybíhajícím do Středozemního moře. Na jednom z pahorků se nachází španělská vojenská základna. V centru je mnoho kaváren a restaurací. Asi největší turistickou atrakcí je přímořský park na pobřeží s umělou pláží a spoustou bazénů, vodopádů a dalších turistických lákadel včetně kasina.

Melilla
Melilla byla v 7. století př. n. l. založena Féničany na úpatí pohoří Ríf asi 220 km východně od Ceuty. Sloužila jako pevnost k ochraně města Fés. V roce 1497 byla dobyta Španělskem a od té doby je jeho součástí. Od 16. do 19. století zde bylo budováno město obehnané hradbami. Od konce 19. století se začalo rozrůstat i za hradby a vznikalo Nové město. Staré i Nové město je chráněno zákonem o kulturním dědictví. Součástí Starého města, které bylo zrekonstruováno, jsou mimo jiné i vodní cisterny z 15. století, které byly ještě donedávna funkční. Dále se zde nacházejí vojenské a městské muzeum a chrám Nejsvětějšího početí, pod kterým jsou staré jeskyně. Historici se domnívají, že je vyhloubili již Féničané a později byly dalšími obyvateli Melilly rozšiřovány. Nové město je ukázkou španělské koloniální architektury s marockými prvky a najdeme zde citadelu, mešitu i synagogu. I v Melille se nachází španělská vojenská základna. Melilla má na rozdíl od Ceuty letiště a tedy pravidelné letecké spojení s několika španělskými městy.

Oficiální název: Ceuta Melilla
Hlavní město: Ceuta Melilla
Rozloha: 18,5 km^2 12,3 km^2
Počet obyvatel: 74 093 66 871
Hustota zalidnění: 2719,71 na km^2 5 436,6 obyvatel na km^2
Státní zřízení: autonomní města Španělska
Časové pásmo: v zimě GMT +0 hod., v létě GMT +1 hod
Měna: Euro
Úřední jazyk: španělština
Národnostní složení: 45% Španělé, 45% muslimové, Maročané a afričtí uprchlíci
Náboženská příslušnost: 45% katolíci, 45% muslimové
Průmysl: rybolov, cestovní ruch
Přírodní zdroje: železná ruda, olovo

ZDROJ:www.alfa9.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů