Čtvrtek, 25. dubna 2024

Násilí v ekologických sporech si vyžádá týdně aspoň jednu oběť

Násilí v ekologických sporech si vyžádá týdně aspoň jednu oběť

Nejméně jeden člověk je každý týden na světě zabit v souvislosti s ochranou životního prostředí. Podle dnešní zprávy nevládní organizace Global Witness to souvisí s tím, jak se stávají násilnější spory o půdu, přírodní zdroje a lesy, informuje agentura Reuters.

Organizace pro lidská práva Global Witness se zaměřuje na využívání přírodních zdrojů. Ve své zprávě uvedla, že jen v loňském roce bylo při útocích v zemích bohatých na přírodní zdroje zabito 106 lidí, tedy takřka dvojnásobek oproti roku 2009. Jde především o Brazílii, Peru a Indonésii.

V takových sporech přišlo v letech 2002 až 2011 o život celkem 711 lidí, tedy nejméně jedna osoba každý týden. Organizace zároveň upozorňuje, že jen několik málo pachatelů těchto zločinů bylo odsouzeno.
"Je velmi známým paradoxem, že nejchudší země na světě oplývají zdroji, které hýbou světovou ekonomikou. Teď, když zesiluje závod o přístup k těmto zdrojům, jsou to právě chudí obyvatelé a aktivisté, kteří se dostávají do palebné linie," píše se v dokumentu.

Dohody o využívání přírodních zdrojů jsou často uzavírány v tajnosti, a to mezi politiky, úředníky a společnostmi. Žádný prostor pro vyjádření ani práva nejsou přiznány lidem, kteří žijí v příslušných oblastech. A ti, kteří se pokusí k tomu promluvit, bývají pak terčem násilí, nuceni k odchodu nebo zabíjeni.

K zemím s největším počtem "ekologických" vražd patří zejména Brazílie, Peru, Kolumbie a Filipíny, kde dochází k takové vraždě přinejmenším jednou týdně. "Global Witness je přesvědčena, že tento trend je příznačný pro stále zuřivější boj o zdroje, brutalitu a nespravedlnost, které s ním jdou ruku v ruce."
Jedním z křiklavých případů byla vražda filipínského vůdce komunity Eliezera Billanese, který bojoval proti novým projektům na těžbu mědi a zlata. Zastřelili jej dva muži muži na motocyklu, když si kupoval noviny u stánku. Byl zavražděn v roce 2009 jen několik týdnů poté, co ohlásil, že mu vyhrožovaly v inkriminované oblasti ozbrojené síly.

Podobně ve stejném roce zastřelila v Kambodže vojenská policie ekologického aktivistu, když vyšetřoval nezákonnou těžbu dřeva a zabírání půdy. Vláda podle organizace vyšetřování jeho vraždy uzavřela za tři dny. Neupřesnila jak ani proč byl zabit, ale zakázala komukoliv vyšetřovat rozprodej přírodního bohatství země.
"Pokud nebude tento problém urychleně řešen, jen se zhorší; můžeme totiž očekávat další investice v zemích s nedostatečnou vládou zákona (...) Bude to znamenat násilnější konflikt kvůli investičním projektům a spory o vlastnictví půdy s potenciálně tragickými následky," varuje organizace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů