Čtvrtek, 28. března 2024

Krymské pláže prý ničí těžba písku pro olympijské Soči

Krymské pláže prý ničí těžba písku pro olympijské Soči

Pláže ukrajinského poloostrova Krym se staly místem masivní těžby písku pro výstavbu olympijských sportovišť v ruském Soči. Oznámila to dnes ukrajinská televizní stanice TSN s odvoláním na varovné hlasy ekologů. Podle nich hrozí nebezpečí, že těžba zničí místní ekosystém a zlikviduje místa příhodná pro život vzácných živočišných druhů.

Krymský písek se podle TSN těží kvůli budování objektů pro zimní olympijské hry, které ruský černomořský přístav Soči uspořádá v roce 2014. Podle původních plánů se měl písek vyvážet z pláží v ruské Anapě, ale místní úřady těžbu zakázaly. Firmy, které dodávky písku pro ruské stavbaře zajišťují, se proto vydaly na Ukrajinu.

Podle ukrajinského ekologa Mykoly Podoljaka se těží v krymských lokalitách Donuzlava, Gurzuf a Alušta a rovněž v Sevastopolu. Privátní firma, která písek do Ruska vozí, do míst těžby znemožňuje vstup jak místních obyvatel, tak prý i novinářů a pracovníků ukrajinské prokuratury.

Spolu s pískem z krymských pláží mizí útočiště vzácných druhů mořské fauny, která často patří k ohroženým druhům, řekl TSN Podoljako. Některé zátoky, příhodné pro rozmnožování delfínů, už údajně vzaly za své. Těžbou trpí i turistický ruch, protože mnohé z pláží byly vyhledávaným místem pro koupání. Vlivem těžby se půda propadá, což podle ukrajinských ekologů může ohrožovat i životy lidí.

Podle ukrajinského tisku získali těžaři od ukrajinského ministerstva pro ochranu životního prostředí licenci na těžbu deseti milionů tun krymského písku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů