Sobota, 20. dubna 2024

Škoda Polska bude modernizovat polské příměstské jednotky

Škoda Polska bude modernizovat polské příměstské jednotky

Minulý měsíc zástupci konsorcia firem Škoda Polska, dceřiné společnosti skupiny Škoda Transportation, a Tabor Szynowy Opole podepsali v Gdaňsku smlouvu na modernizaci jednadvaceti elektrických příměstských jednotek EN 57. Celková hodnota kontraktu pro polského železničního operátora PKP Szybka Kolej Miejska přesahuje 600 milionů korun. Dodávky by se měly uskutečnit v letech 2012 a 2013.


Konsorcium Škody Polska a Tabor Szynowy Opole uspělo v tendru v konkurenci tří firem, mezi nimiž byla například polská Pesa. Hloubkové modernizační práce budou probíhat v Opoli. "Zakázku vnímáme jako velký úspěch. Škoda Polska vznikla teprve v roce 2010 a už má na svém kontě řadu významných projektů. Tento kontrakt pouze potvrzuje, že Polsko patří mezi prioritní trhy, na kterých chce skupina Škoda Transportation působit, a to nejen samostatně, ale i ve spolupráci s lokálními firmami" říká Wojciech Grzonka, předseda představenstva a zároveň generální ředitel společnosti Škoda Polska.

Doposud Škoda Transportation v Polsku uzavřela kontrakty na dodávku celkem 48 tramvají pro Wroclaw. Její dceřiná společnost Škoda Electric dodává trakční motory do nových tramvají v Krakově a Gdaňsku. Nebo také v poslední době, spolu s polskou firmou Solaris, bylo dodáno 30 nových trolejbusů pro Lublin, které byly montovány a homologovány v Plzni.

"Škoda Transportation už do Wroclawi dodává moderní a oblíbené tramvaje a my věříme, že stejně úspěšně zrealizujeme i tento projekt, který bude mít především velký dopad na zkvalitnění komfortu cestování v oblasti Gdaňska," říká Petr Vízdal, místopředseda představenstva společnosti Škoda Polska.

Modernizované soupravy, do nichž dodá nové trakční motory dceřiná společnost Škoda Electric, budou jezdit hlavně mezi velkými městy Pomořského vojvodství Gdaňskem, Gdyní a Sopoty, které mají dohromady přes tři čtvrtě milionu obyvatel. Železniční operátor PKP Szybka Kolej Miejska si mezi lety 2012 a 2013 nechá u Škody Polska a Tabora Szynowy Opole modernizovat celou třetinu svého vozového parku. Celkem disponuje tento dopravce 64 elektrickými jednotkami a ročně přepraví zhruba 36 milionů cestujících.

Slavnostního podpisu smlouvy se zúčastnil také maršálek Pomořského vojvodství Mieczysław Struk, velvyslanec ČR v Polsku Jan Sechter a řada dalších významných hostů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů