Čtvrtek, 28. března 2024

ŠKODA Octavia Green E Line má prvního soukromého uživatele

ŠKODA Octavia Green E Line má prvního soukromého uživatele
Libor Kužel, zaměstnanec ŠKODA AUTO, testuje vůz Octavia Green E Line v každodenním provozu. Po českých silnicích jezdí deset elektromobilů ŠKODA Octavia Green E Line.
ŠKODA Octavia Green E Line je nyní v užívání prvních soukromých osob. Po partnerských institucích se jeden z elektromobilů dostává do provozu jako rodinné vozidlo. Zaměstnanec automobilky ŠKODA Libor Kužel se svojí rodinou bude po následujících šest měsíců elektromobil testovat v každodenním provozu.

V rámci projektu "Inovativní rodina" umožňuje ŠKODA AUTO poprvé svému zaměstnanci, jako soukromé osobě, testovat jeden z deseti elektromobilů Octavia Green E Line. Do projektu se přihlásilo více než 3000 zájemců, ze kterých byl vítěz vybrán losem.

"Velmi se těšíme na používání elektromobilu Octavia," říká Libor Kužel, který pracuje v Mladé Boleslavi v oddělení Technického servisu výroby agregátů. "Je to skvělá příležitost vyzkoušet si elektromobil v normálním, každodenním provozu. Octavia je v každém případě perfektní rodinný vůz. Jsem si jist, že tento vůz bude poskytovat stejně dobré služby i jako elektromobil," doplňuje Kužel.

ŠKODA AUTO očekává, že v rámci prvního soukromého používání vozu získá další poznatky pro vývoj elektromobilů. "Test soukromými osobami nám přinese klíčové informace," zdůrazňuje Petr Pečenka, ředitel ŠKODA AUTO Česká republika. "Na jedné straně má Libor Kužel, jako náš zaměstnanec, přirozeně mimořádné znalosti o našich produktech. Na druhé straně bude vůz testován jeho rodinou za zcela reálných podmínek. Z toho důvodu je pro nás toto testování dvojnásob cenné."

Bílá ŠKODA Octavia Green E Line, předaná rodině Kuželových, je jedním z deseti vozů z testovací flotily vozů Octavia Green E Line poháněných elektromotorem. Tato flotila bude v následujících měsících jezdit na českých silnicích v každodenním provozu. Až dosud používaly tyto vozy různé instituce a firmy, mezi nimi i Správa Pražského hradu, energetická společnost ŠKO-ENERGO, Letiště Praha, nebo ČVUT v Praze. Testovací vozidla už stačila ujet více než 50 000 kilometrů.

Všech deset elektromobilů Octavia je vybaveno speciálními senzory, které poskytují informace o důležitých parametrech, jako je venkovní a vnitřní teplota, hodnoty zrychlení nebo aktuální poloha. Všechna data jsou automaticky přenášena sítí UMTS specialistům z Technického vývoje ŠKODA AUTO. Díky záznamu dat lze jednoduše vyhodnocovat reálné využívání vozu, zatěžování jeho elektrických systémů a baterie a také analyzovat procesy nabíjení a vybíjení.

ŠKODA Octavia Green E Line vychází z modelu ŠKODA Octavia Combi. Elektromotor poskytuje maximální výkon 85 kW. Octavia Green E Line zrychlí z 0 na 100 km za 12 s, maximální rychlost činí 135 km/h. Elektrickou energii vůz ŠKODA Octavia Green E Line čerpá z lithium-iontové baterie. Dojezd 150 kilometrů na jedno nabití odpovídá požadavkům většiny Evropanů, kteří dojíždějí denně do práce.

Aktivity ŠKODA AUTO v oblasti elektromobility jsou důležitou součástí rozsáhlé strategie vývoje pohonných jednotek, jejíž součástí je i zvyšování efektivity motorů TDI a TSI i jejich převodovek.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů