Pátek, 19. dubna 2024

Vozy Škoda Citigo CNG pro vítěze ekologických Oskarů

Vozy Škoda Citigo CNG pro vítěze ekologických Oskarů
ŠKODA AUTO pokračuje v dlouhodobé strategii aktivní podpory ochrany životního prostředí. Automobilka se stala generálním partnerem E.ON Energy Globe Award 2012.

Čtvrtého ročníku prestižní soutěže se účastní 165 projektů v sedmi kategoriích. Dne 20. června 2012 bude známo sedm vítězů jednotlivých "ekologických Oskarů", kteří od ŠKODA AUTO získají k zapůjčení na rok nový model Citigo s pohonem na CNG. S tímto vozem česká značka ještě více rozšíří své ekologické portfolio, které bude zahrnovat mimo jiné modely GreenLine a Green tec, či varianty spalující alternativní paliva E85 a LPG.

"Projekty Energy Globe Award jsou důkazem, že i zdánlivě jednoduché a cenově dostupné řešení může mít velký efekt na ochranu životního prostředí," říká Petr Pečenka, ředitel ŠKODA AUTO Česká republika. "Na stejné myšlence jsou postaveny například naše modely GreenLine, jejichž rodina zahrnuje takřka všechny modely z portfolia značky ŠKODA. S úspornými motory a řadou moderních, palivo spořících technologií, jsme dokázali nabídnout vozy s vynikajícím poměrem užitných vlastností a ekologie. ŠKODA Roomster a Yeti dokonce patří ke špičce úspornosti ve svých segmentech. Nejnověji jsme tuto filozofii realizovali v naší nejmenší řadě - již brzy uvedeme na trh náš nejmenší model Citigo s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG), který se z hlediska provozních nákladů stane novou jedničkou v naší nabídce."

Právě Citigo na CNG se stane hlavní výhrou, kterou ŠKODA AUTO jako generální partner věnuje pro E.ON Energy Globe Award. Každý vítěz jedné ze sedmi hlavních kategorií získá zapůjčení vozu Citigo CNG na jeden rok zdarma. Ve finále soutěže, které proběhne letos na podzim, pak jeden z nich získá své Citigo napořád. ŠKODA AUTO však neodmění pouze soutěžící. Roční zápůjčka vozu Citigo na stlačený zemní plyn je připravena i pro jednoho z hlasujících, kteří odevzdají svůj hlas pro finálové projekty E.ON Energy Globe Award.

Ekologie a udržitelný rozvoj jsou pro ŠKODA AUTO jedněmi ze strategických témat. Přestože ŠKODA AUTO od vstupu do koncernu Volkswagen v roce 1991 zvýšila výrobu vozů více než třikrát, nedošlo při ní ke zvýšení absolutní úrovně zátěže životního prostředí. Naopak, v některých ukazatelích, jako například ve spotřebě vody nebo emisích do ovzduší, je patrný významný pokles. Toho se podařilo dosáhnout značnými investicemi do ochrany životního prostředí, které se za 20 let vyšplhaly na 10,2 miliard Kč. Směřovaly především do modernizace energetických zdrojů, výstavby špičkových lakoven karoserií a čistíren odpadních vod, stejně tak byly využity na ochranu půdy, podzemních vod i na opatření vedoucí k úspoře energie. Ne nadarmo ŠKODA AUTO získala certifikát pro systém environmentálního řízení podle celosvětově platné normy ISO 14001:2004. Snaha o ochranu životního prostředí nekončí prodejem vozu. Až vozidlo majiteli doslouží, ŠKODA AUTO se o autovrak postará a zajistí jeho ekologicky šetrnou likvidaci.

Environmentální přístup automobilka praktikuje také mimo oblast přímé výroby. Například elektrárna ŠKO-ENERGO vyrábí elektřinu také spalováním biomasy. V roce 2015 by z obnovitelných zdrojů měla pocházet přibližně jedna třetina veškeré vyrobené energie. Již šestým rokem pak ŠKODA AUTO přispívá prostřednictvím projektu "Za každé prodané auto v ČR jeden zasazený strom" k obnově zelené tváře české krajiny. Doposud tímto způsobem podpořila výsadbu více než 305 000 stromků v okolí svých výrobních závodů. V roce 2012 k nim přibude dalších 58 202 nových sazenic.

"Za uplynulých 20 let jsme udělali velký kus práce pro to, aby si ŠKODA AUTO zelenou barvu ve svém logu zasloužila," uzavírá Petr Pečenka. "Neustále hledáme cesty jak ještě více snížit vliv na životní prostředí nejen v procesu vývoje a výroby, ale také během celého životního cyklu automobilů. Ohleduplnost k okolí a zodpovědný přístup budoucnosti jsou totiž jedny z hlavních pilířů naší firemní filozofie."

ZDROJ:www.skoda-auto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů