Zdravá výživa: Zapečené obří řecké fazole s tomatovou omáčkou (Fasolia gigantes me ntomatosaltsa)
1. Fazole namočené přes noc ve studené vodě zalijeme čerstvou vodou, přidáme 1 PL olivového oleje, osolíme a přivedeme k varu; zprudka vaříme nepřikryté asi 10 minut, poté snížíme teplotu, přidáme cibuli, 2 prolisované stroužky česneku, feferonku a mrkev v celku, a pod pokličkou vaříme do změknutí fazolí, celkově asi 1 hodinu. Feferonku odstraníme, mrkev pokrájíme na kolečka a přidáme zpět k fazolím.
2. Tomatová omáčka: do pánve vložíme oloupaná rajčata propasírovaná na hrubém struhadle, přidáme rajčatový protlak, 2 prolisované stroužky česneku, oregano, petrželku, kopr, pepř, dobře promícháme a dusíme asi 10 minut. Pánev odstavíme a vmícháme 2 PL oleje.
3. Scezené fazole vložíme do zapékací mísy nebo pekáčku, zalijeme tomatovou omáčkou, promícháme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C, až se všechna voda vypaří a omáčka je velmi hustá, asi 30 minut.
Jedná se o jeden z mnoha předkrmů, tzv. mezedes. Dobrou chuť,kali orexi.
Poznámka 1: v originále používané a nejvíce ceněné obří fazole jsou ze sev. Řecka, oblast Kastoria a Prespa. Mohu potvrdit, že chuť je opravdu vynikající a velikost obří: v suchém stavu 3 cm, uvařené 4 cm dlouhé.
Poznámka 2: kvalitní rajčata (zejména z vlastní produkce) - omytá, s odstraněnou stopkou a "bubákem" - zmrazuji, příprava tomatové omáčky se tak urychlí - odpadá spařování, loupání a pasírování rajčat. Před přípravou stačí rajčata nechat chvilku rozmrazit, pod teplou vodou snadno odstraním slupku a nakrájím na větší kousky.
ZDROJ:http://www.labuznik.com/