Úterý, 23. dubna 2024

MŽP by mohlo vydat stanovisko k Temelínu do konce roku

MŽP by mohlo vydat stanovisko k Temelínu do konce roku

Ministerstvo životního prostředí by mohlo vydat závazné stanovisko k procesu projednávání vlivu dostavby Jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí do konce letošního roku. Podle mluvčího ministerstva Matyáše Vitíka bude nutné do stanoviska zapracovat všechny připomínky, který se hlavně z Rakouska a Německa sešlo kolem 22.000.

"Připomínky se musí přeložit a zpracovat, konec roku je optimistický předpoklad," řekl dnes ČTK Vitík. Veřejné projednávání EIA ke stavbě dvou nových bloků Temelína začalo v pátek dopoledne a trvalo více než 17 hodin, skončilo dnes ve 03:15.

Podle kritiků dostavby Temelína chybí v projednávání hlavně informace o konkrétním typu reaktoru, posouzení začátku a konce palivového cyklu či přesné výpočty průběhu těžkých havárií. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové ale není třeba znát konkrétní typ reaktoru, protože se posuzuje nejhorší z možných variant.

Veřejné projednávání dostavby dvou jaderných bloků, jež se v Českých Budějovicích konalo za přísných bezpečnostních opatření, mělo klidný průběh. Zástupci českých, rakouských a německých nevládních organizací vítali v pátek dopoledne účastníky transparenty s protijadernými hesly. Jednání nebylo simultánně tlumočeno. Asi třetinu účastníků tvořili Němci a Rakušané, nechyběli Poláci a Slováci.

"Byla jsem překvapena přezíravostí a až arogancí našich odborníků vůči připomínkám nejen přestavitelů českých nevládních organizací, ale také zahraničních účastníků," řekla ČTK Monika Wittingerová ze sdružení Jihočeské matky.

Proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí podle ekologů předběhl proces přípravy projektu, je veden v době, kdy není znám konkrétní typ reaktoru a jeho vliv na životní prostředí. "Zpracovatelé dokumentace, ale i posudku se vyhnuli těžkým nehodám, v podstatě říkají, že radioaktivita nepronikne přes hranice elektrárny, a tím pádem to vůbec neřeší, což ale neodpovídá zadání," řekl ČTK Edvard Sequens z hnutí Calla. Ekologům také chybí posouzení začátku i konce palivového cyklu - dopady těžby uranu a hlavně co s jaderným odpadem. Výstavba hlubinného úložiště má začít v roce 2050.

Řada diskutujících se zaobírala eventuálním nedostatkem chladicí vody při extrémním suchu. V takovém případě by podle zpracovatele dokumentace Hněvkovické přehradě u elektrárny pomohla vodní nádrž Lipno, nebo by se reaktor odstavil. Při nejvyšším plánovaném výkonu 3400 MWe jí bude zapotřebí za rok navíc 68,543.975 tun.

Zástupci Strany zelených apelovali, že ČR nové reaktorové bloky až za 500 miliard Kč nepotřebuje, loni se z ČR vyvezlo tolik elektřiny, kolik vyrobí současné dva bloky JETE. Podporovat by se měly alternativní zdroje. Náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc oponoval, že finální podíl těchto zdrojů v ČR při optimistickém výhledu pokryje jen 20 procent spotřeby. Vláda podle něj počítá se snižováním vývozu elektřiny, ale chce mít přebytkovou výkonovou bilanci a mírně přebytkovou výrobní bilanci.

Rakouský ministr životního prostředí Nikolas Berlakovich na jednání tlumočil negativní stanovisko jeho země k jaderné energetice a dostavbě elektrárny. Připomněl havárie v Černobylu a Fukušimě a konstatoval, že případné důsledky havárie v Temelíně se na hranicích nezastaví. K odstoupení Česka od jádra vyzývali i představitelé Bavorska.

Dostavbu dvou reaktorových bloků dva dny před veřejným projednáváním podpořil jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Kraj svůj vstřícný postoj při stavebním řízení podmínil investicemi do silnic a železnice. Ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský ČTK řekl, že vybudování nových výrobních bloků je strategickou investicí, jež Česku zabezpečí dlouhodobě stabilitu dodávek elektrické energie a v regionu zaměstnanost.
Původní investiční záměr z roku 1979 počítal v Temelíně se stavbou čtyř výrobních bloků, v roce 1990 ale z rozhodnutí vlády byly práce na třetím a čtvrtém bloku pozastaveny. V červnu 2002 byl pak zahájen zkušební provoz prvního bloku a v dubnu 2003 druhého bloku.

Mimo proces EIA hledá ČEZ dodavatele dostavby. Termín předložení nabídek byl stanoven na 2. července, vítěz by měl být znám do konce roku 2013. Dostavba Temelína by mohla začít v roce 2016. Náklady se odhadují na více než 200 mld. Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů