Pátek, 29. března 2024

Zelená ekonomika jako budoucnost planety

Zelená ekonomika jako budoucnost planety

Dvacet let po přelomovém ekologickém Summitu o Zemi se v Rio de Janeiru opět sešli experti a politici a debatovali o udržitelném rozvoji planety. Politici hodnotí výsledek konference jako "krok správným směrem", ekologické organizace mluví o "kolosálním krachu". Účastníci - bylo mezi nimi i 86 premiérů a prezidentů - na závěr setkání podepsali výzvu k posilování zelené ekonomiky, boji proti chudobě a zajištění potravinové bezpečnosti. V dokumentu se spojení zelená ekonomika vyskytuje třiadvacetkrát. Proč?


91 bilionů dolarů

je celková hodnota cenných papírů na americkém finančním trhu. "Zelené" cenné papíry však činí jen 0,012 procenta z této sumy.

1991

V tomto roce Švédsko zavedlo uhlíkovou daň. Ekonomika od té doby vyrostla o 50 %. Hlavní město Stockholm omezilo emise C02 na hlavu o 25 %, především díky systému pokut za dopravní zácpy. Do roku 2050 chce být Stockholm městem bez fosilních paliv.

17 %

byl podíl energie z obnovitelných zdrojů na dodávkách elektřiny v Německu v roce 2010. Bylo to o 12,5 % více, než předpokládá Národní strategie pro udržitelný rozvoj.

175 miliard dolarů

chce během příštích deseti let investovat osm největších rozvojových bank na světě do nízkoemisních dopravních programů v Asii, Latinské Americe a Africe, jejichž města dramaticky rychle rostou.

33 %

světové populace by mohlo mít v roce 2025 problém s nedostatkem vody.

Česká republika a zelená ekonomika

1,3 %

je podíl zelených pracovních míst ze všech zaměstnaných. V patnácti starých členských zemích EU činí průměr 2 procenta.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů